Slovenija 9.9.2021 11:06

V CD otvoritveni koncert nove sezone Slovenske filharmonije

Ljubljana, 9. septembra - V Cankarjevem domu bodo drevi gostili koncert Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Philippa von Steinaeckerja, ki bo odprl novo sezono Slovenske filharmonije (SF). V prvem delu bo Zbor SF izvedel veličastno 16-glasno umetnino Richarda Straussa Dva speva, v drugem pa njegovo zadnjo simfonično pesnitev - Alpsko simfonijo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nemškega skladatelja Richarda Straussa širše občinstvo pozna zlasti kot avtorja bleščečih simfoničnih pesnitev, oper, razpetih med ekspresionistično priostrenostjo Salome in Elektre ter grenko-sladkimi temami Kavalirja z rožo, in samospevov, ki jih je ustvarjal vse življenje in so bili večinoma namenjeni njegovi ženi, sopranistki Pauline de Ahna. "Toda Strauss se je ves ta čas posvečal tudi zborovski glasbi, čeprav se zdi danes 51 skladb iz skladateljevega opusa, namenjenih različnim zborovskim sestavom, praktično pozabljenih," je v koncertne listu zapisal muzikolog Gregor Pompe.

Dva speva, op. 34 je Strauss napisal spomladi leta 1897, ko je deloval kot dirigent v Münchnu, prvič pa je skladbi zapel zbor Kölnskega konservatorija pod vodstvom Franza Wüllnerja maja 1898. Delo je nastalo torej v času, ko je Strauss ustvaril svoje največje simfonične pesnitve, kot so Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, Tako je govoril Zaratustra, Don Kihot in Junakovo življenje, zato kot poudarja Pompe, ne gre prezreti sorodnosti v oblikovanju materiala.

Zbor Večer (Der Abend) je Strauss napisal na besedilo Friedricha Schillerja, ki podobo sončnega zahoda razume kot metaforo za ljubezenski akt bogov. Zbor Himna na besedilo Friedricha Rückerta pa prinaša pesniško upodobitev zgodbe iz Geneze, v kateri Jakob hrepeni po vrnitvi izgubljenega sina Jožefa.

V drugem delu koncerta bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel Straussovo deseto in zadnjo simfonično pesnitev, Alpsko simfonijo, op. 64, v kateri je filozofske teme združil z avtobiografskimi okruški, je zapisal Pompe. Skladba je oblikovana v enem stavku in vsebuje 22 epizod, ki jih je skladatelj naslovil z opisi posameznih postaj na popotovanju po čudovitem alpskem svetu, so zapisali v SF.

Philipp von Steinaecker je bil prvi dirigent programa Melgaardov mladi dirigent pri londonskem ansamblu Orchestra of the Age of Enlightenment in je odtlej nabral veliko izkušenj kot gostujoči dirigent številnih orkestrov. Kot piše v koncertnem listu, je enako prepričljiv v nemškem romantičnem repertoarju kot v glasbenih delih druge dunajske šole, z velikim razumevanjem slogovnih značilnosti pa se posveča tudi glasbi baroka in klasicizma.

Koncert bo odprl novo sezono slovenskih filharmonikov, ki so po zimi, prebiti večinoma za kamerami in mikrofoni, pripravili nov izbor koncertov, zbranih v šest abonmajskih ciklov. Trije bodo našli svoje mesto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD), trije pa v SF.