Na hitro prelistano 22.9.2021 10:04

Pri Ljubljani osrednja prireditev ob 20. obletnici obeležitve evropskega dneva jezikov

Ljubljana, 22. septembra - Po vsej Evropi 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001. V Orehovem gaju pri Ljubljani danes poteka osrednja prireditev ob dnevu, na kateri bodo med drugim podeljena priznanja Zavoda RS za šolstvo šolam in učiteljem za prispevke v sklopu lanskega dneva jezikov.

Ljubljana. Evropski dan jezikov. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropski dan jezikov.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednjo prireditev ob 20. obletnici obeležitve evropskega dneva jezikov v Orehovem gaju sta pripravila ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo. Po uvodnih nagovorih in misli ob letošnjem jubilejnem dnevu bodo predstavili jezikovne karte kot pot do razumevanja sveta učencev, nato pa bo v sklopu Pedagoškega foruma potekala predstavitev večjezikovnih dejavnosti iz šol, ki ji bo sledila podelitev priznanj Zavoda RS za šolstvo šolam in učiteljem za odlične prispevke ob evropskem dnevu jezikov 2020, piše v programu današnjega dogodka.

Govora bo tudi o potujoči knjižni razstavi s kar 40 jezikovnimi različicami Ostržka, organizirani pod okriljem Evropske komisije. Razstava bo sicer v nedeljo, prav na evropski dan jezikov, na ogled v Izoli in bo po napovedi del pestrega dogajanja v okviru projekta Europe Readr, med drugim namenjenega krepitvi bralne kulture.

Popoldanski del srečanja bo zaznamovala okrogla miza o pomenu branja knjig v različnih jezikih, ki ji bo sledila prevajalska delavnica, tokrat v dramskem slogu pod vodstvom Blaža Šefa.

Evropski dan jezikov je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja.

"Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 27 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi," med drugim piše na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Poleg današnjega osrednjega srečanja je že oziroma še bo ob letošnjem dnevu potekalo več aktivnosti, namenjenih predvsem mladim in učiteljem tujih jezikov. Že v torek sta denimo v sklopu tradicionalnega Festivala jezikov v sodelovanju z zavodom Etnika potekali spletni prireditvi s plesom, pesmimi in igricami v tujih jezikih. Sporočilo in rdeča nit letošnjega festivala sta bili, da "kljub omejitvam z jeziki ostajamo brezmejni".

Sicer je koordinator dejavnosti ob evropskem dnevu jezikov Evropski center za moderne jezike, na strani katerega je ob dnevu in za spodbujanje učenja jezikov na voljo veliko učnega gradiva, jezikovnih iger, aplikacij in kvizov, prav tako je mogoče preko strani centra oglaševati druge dogodke, vezane na evropski dan jezikov.

V povezavi s slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije pa bo v ponedeljek, 27. septembra, potekala konferenca na daljavo v organizaciji Evropske komisije z naslovom Preklapljanje med jeziki se začne tukaj. Eden od štirih uradnih jezikov konference bo tudi slovenščina, še piše na spletni strani Jeziki štejejo.