Slovenija 12.9.2021 9:00

Nova koncertna sezona Narodnega doma Maribor bogatejša za štiri koncerte

Maribor, 12. septembra - Narodni dom Maribor stopa v novo koncertno sezono optimistično in ljubiteljem klasične glasbe obljublja več koncertov kot v preteklih sezonah. Tako Orkestrski kot Komorni cikel ponuja sedem koncertov, kar je dva več kot v prejšnjih sezonah. Prvi takti bodo odigrani že prihodnji teden na Festivalu Maribor.

Maribor. Narodni dom Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Narodni dom Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Med gosti Orkestrskega cikla v Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor izpostavljajo turškega pianista Fazila Saya, violinista Sergeja Krilova, armenskega violončelista Nareka Haknazarjana, Litovski komorni orkester in Švedski komorni orkester, gostili pa bodo tudi Simfonike RTV Slovenija in Orkester Beograjske filharmonije.

Nekoliko drugačna koncertna izkušnja se, kot so sporočili iz Narodnega doma Maribor, obeta z Orkestrom brez meja (No Borders Orchestra), ki s svojim glasbenim projektom Ni vrnitve v normalnost nastavlja ogledalo današnjemu času, tudi s pomočjo sodobnih skladateljskih zvezdnikov, kakršen je Max Richter.

V Komornem ciklu bodo med drugim gostili turški pianistki Ferhan in Ferzan Önder ter francoski godalni kvartet Van Kuijk s slovensko flavtistko Evo Nino Kozmus. Občinstvu bodo ponudili tudi "edinstveno" priložnost, da na istem odru prisluhne devetim slovenskim glasbenikom, ki so si ustvarili bleščeče kariere v tujini.

Po lanski sezoni, polni negotovosti, so se v Narodnem domu Maribor letos ponovno odločili, da koncertna doživetja ponudijo v obliki abonmajev. "Tako se bomo spet tesneje povezali s svojimi zvestimi obiskovalci. Ob tem jim bomo za doživetje brezčasja v družbi vrhunskih orkestrov, dirigentov in solistov zagotovili stalni sedež, pa tudi kar nekaj ugodnosti in presenečenj, s katerimi jih bomo razveseljevali skozi sezono," sporočajo.

V lanski sezoni, ki je sicer napovedovala nekaj največjih koncertnih vrhuncev v njihovi 75-letni zgodovini, so se morali odreči nekaterim koncertom, za naprej pa upajo, da to ne bo potrebno. "Le skupaj z obiskovalci, z dogodki pred občinstvom, lahko ohranimo kulturno življenje in vrhunsko umetniško ustvarjalnost v našem mestu ter jima v obdobju najhujše krize slovenske kulture doslej zagotovimo preživetje," poudarjajo v Narodnem domu Maribor.

Vodja programa klasične glasbe Koncertne poslovalnice Barbara Švrljuga Hergovich izpostavlja, da cikli Koncertne poslovalnice niso zgolj niz koncertov, ampak so vedno tudi glasbeno popotovanje. "Potujemo v raznolike skladateljske pokrajine, hkrati pa z gostujočimi glasbeniki k nam pripotuje njihova glasba. Omejitve ob pandemiji nas torej niso prizadele samo zaradi ustavitve javnega življenja in živih koncertov - kar leži v srčiki našega poslanstva, temveč tudi zato, ker so onemogočile mednarodna potovanja," je poudarila.

"Ostanimo skupaj! Obljubljamo vam, da bomo tudi v teh zapletenih časih srčno gojili razgibano glasbeno kulturo, s katero se to mesto lahko ponaša," je dodala.

Novo sezono klasične glasbe ponovno odpira Festival Maribor, ki se prične v četrtek in bo trajal do 25. septembra. Letošnji rezidenčni glasbenik je makedonski pianist Simon Trpčeski, med napovedanimi nastopajočimi pa tudi nemški violončelist Daniel Müller-Schott.

V sezoni 2021/2022 bodo nadaljevali tudi z Mladinskim ciklom, katerega namen je kulturno izobraževanje učencev osnovnih in srednjih šol. "V novi sezoni poleg bogatih vsebin ne pozabljamo niti na koncertni bonton ali glasbeno zgodovino ter ponujamo možnost prepoznavanja in uživanja dobre glasbe. Znova sodelujemo s kulturnimi zavodi iz vse Slovenije in predstavljamo projekte, ki so preteklo sezono zaradi epidemije odpadli," je povedala producentka tega cikla Tina Vihar.