Na hitro prelistano 11.9.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. septembra - Slovenski filmski center (SFC) je ob partnerstvu s Slovensko kinoteko izdal zbornik o slovenski kinematografiji ob 30. obletnici osamosvojitve Zmeraj znova, pri založbi Sanje je izšel mladinski roman Siri, kdo sem? mlade ameriške avtorice Sam Tschida, pri Slovenski matici pa delo Enigma Lojze Gostiša Milčka Komelja.

ZMERAJ ZNOVA - ZBORNIK O SLOVENSKI KINEMATOGRAFIJI OB 30. OBLETNICI SAMOSTOJNE SLOVENIJE

Zbornik o slovenski kinematografiji z naslovom Zmeraj znova je izšel ob 30. obletnici Republike Slovenije. Direktorica SFC Nataša Bučar je na nedavni predstavitvi zbornika dejala, da ta med drugim ugotavlja, da je slovenski film zmeraj bolj gledan in mednarodno vedno bolj prepoznaven: "Nadejamo se, da bo za razliko od preteklih treh desetletij, ko je film stal na obrobju slovenske kulturne politike, v naslednjih 30 letih filmska in avdiovizualna dejavnost postala prioriteta, ne samo za našo kulturno politiko, temveč tudi za gospodarsko politiko." Urednica Nika Griča pa je dodala: "V Zborniku ne gre za popis filmov ali filmografijo, temveč za izbor avtorskih premislekov in pogledov na zadnjih 30 let slovenske kinematografije po letu 1991."

Zbornik se tako sprašuje o žanru in resničnosti v slovenskem filmu, orisuje slovenski animirani film, odkriva ženske junakinje in režiserke v igranih celovečernih filmih, ukvarja se z nastajanjem in delovanjem produkcijskega sektorja, sprašuje se o lastni filmski identiteti, ugotavlja dejansko stanje slovenskega filma, podaja pomembnost arthouse filmov in Art kino mreže Slovenije, ponudi nepogrešljive statistične podatke ter kaže, kam smo se kot država vpisali na svetovni filmski zemljevid, kar sta med drugim v uvodniku zapisali Nataša Bučar in direktorica Slovenske kinoteke Ženja Leiler Kos. Med člani uredniškega odbora oziroma avtorji zbornika so bili tudi Zdenko Vrdlovec, Peter Stankovič, Mateja Valentinčič in Špela Barlič.

SIRI, KDO SEM? - MEMENTO V MILENIJSKI PREOBLEKI

Že mogoče, da je Mia videti kot milenijka, vendar je bila rojena - včeraj. Ko se zbudi iz kome, si zaradi izgube spomina v zavest ne more priklicati niti lastnega imena, dokler ji ga ne razkrije Siri na iPhonu. Zaradi svoje kul frizure (ob strani zabrite, z razkošnimi francoskimi kodri), obleke (Prada) in dizajnerske šminke (Chanel) sluti, da je premožna, vendar se o tem po odpustu iz bolnišnice lahko prepriča edinole, če sledi svojim preteklim objavam na Instagramu. Bolj ko košček za koščkom v sestavljanko zlaga svoje nekdanje življenje, vse manj je prepričana, da se želi vrniti vanj, so vsebino knjige, ki jo je v slovenščino prevedla Jedrt Lapuh Maležič, povzeli pri založbi.

Prvenec mlade ameriške avtorice Sam Tschida je bil poimenovan Memento v milenijski preobleki. In res, primerjave z legendarnim filmom Memento Christoperja Nolana so na mestu, oba se dotikata vprašanja identitete, posebnost romana Siri, kdo sem, pa je, da to počne z nezgrešljivo komično noto, so o knjigi še zapisali pri založbi. Dodali so, da gre za "odličen mladinski roman o plusih in minusih kulture spletnih vplivnic in vplivnežev, humoren, razgiban, iščoč, trendovski, s pravo kombinacijo lahkotnosti, satire in detektivske žilice - roman, v katerem tudi sence prehajajo v sončnost".

ENIGMA LOJZE GOSTIŠA

Umetnostni zgodovinar Lojze Gostiša (1923-2019) se je začel povezovati z umetniki v službi povojnih oblastnikov, a mu je srečevanje z ustvarjalci preraslo v pristno zanimanje za umetnost, v kateri je odkril svoj življenjski smisel. Kot so zapisali pri Slovenski matici, je pisca knjige Enigma Lojze Gostiša Milčka Komelja je z umetnostnim zgodovinarjem na nenavaden način povezalo sodelovanje s Francetom Miheličem in Gostiševim vzornikom Marijanom Tršarjem ter nato še mentorski vpogled v njegovo zaključevanje študija.

Ob delovnih srečevanjih v gostiščih Komelja najbolj preseneča Gostišev značaj, ki mu je usmerjal odločitve in življenjsko usodo, in strastna ljubezen do umetnosti, ki lahko ljudi poveže tudi ne glede na njihovo doživljanje zgodovinskega časa, so še zapisali pri založbi. Knjiga je izšla v zbirki Spomini in srečanja.