Svet 10.9.2021 6:00

V Rimu konec tedna čas za slovenske filme

Rim, 10. septembra - Osrednja kinodvorana v Rimu Casa del cinema bo konec tedna ponudila nabor slovenskih filmov pod naslovom Slovenski film - blizu in daleč. Med drugim bodo prikazali prvenec Darka Štanteta Posledice, dokumentarec Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina, Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka in restavrirano klasiko Franceta Štiglica Dolina miru.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po poletnih predstavitvah sodobne filmske produkcije iz Bolgarije, Nemčije, Litve in Irske bosta sobota in nedelja namenjena slovenskim filmom. Naslov dogodka Slovenski film - blizu in daleč poudarja številne povezave slovenske in italijanske filmske produkcije, kar pa se ne odraža na področju prikazovanja, saj je slovenski film redek gost pri italijanskem filmskem občinstvu. Projekcija v rimski filmski hiši poskuša zapolniti to vrzel in prinaša nekaj filmov, ki so že bili prikazani na italijanskih filmskih festivalih, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Predstavljen bo film Posledice (2018), ki so ga prikazovali na številnih svetovnih festivalih, v Italiji pa so ga premierno predstavili leta 2019 na MedFilm festivalu. Film je nastal v produkciji Temporama in je imel redno distribucijo v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Irski in ZDA.

Film Playing Men (2017) so v Italiji prvič predstavili leta 2018 na tržaškem filmskem festivalu, letos pa je bil izbran med deset najboljših dokumentarcev, ki so imeli francosko distribucijo v zadnjih dveh letih. Film, ki je nastal v produkciji Nosorogi, bo rimska premiera, kot tudi Ivanišinov kratki dokumentarni film Che Sara (2002), ki ga je posnel še v času študija.

Rimsko premiero bo končno doživela tudi digitalno restavrirana slovenska klasika Dolina miru (1956). Štigličev film je bil premierno prikazan leta 1957 na festivalu v Cannesu, kjer je John Kitzmiller za vlogo ameriškega pilota prejel glavno nagrado in postal prvi temnopolti igralec s to nagrado na tem prestižnem festivalu. John Kitzmiller je svojo igralsko pot začel ravno v Rimu, kjer ga je ob koncu druge svetovne vojne odkril režiser Luigi Zampa, so spomnili pri SFC.

Konec tedna s slovenskim filmom se bo sklenil s filmom Ne pozabi dihati (2019), ki je imel svetovno premiero pred dvema letoma na rimskem filmskem festivalu, v paralelni in neodvisni festivalski sekciji Alice Nella Citta, posvečeni filmom za mlado občinstvo. Film, ki je nastal v produkciji Bela film, je tudi italijanska koprodukcija.

Vsi filmi bodo predvajani z italijanskimi podnapisi, predstavil pa jih bo Giulio Casadei, umetniški direktor MedFilm festivala, kjer bo na naslednji izdaji od 5. do 14. novembra slovenski film v fokusu, so še sporočili iz SFC.

Ob MedFilm festivalu sta partnerja dogodka še Tržaški filmski festival in slovensko veleposlaništvo v Rimu.