Slovenija 10.9.2021 5:00

V Ljubljani se začenja 34. grafični bienale

Ljubljana, 10. septembra - Pod okriljem Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) se danes začenja 34. grafični bienale Ljubljana. Na otvoritveni dan bodo pripravili vodstvo z umetniki in kuratorji bienala po različnih razstavnih prizoriščih, kjer se bodo letos predstavljali mladi umetniki s svojo fikcijo oz. pogledom na usodo računalniškega podjetja Iskra Delta.

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center v parku Tivoli. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center v parku Tivoli.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

K projektu oziroma sestavljanju zgodbe o Iskra Delti, ki deluje kot fiktivna, virtualna entiteta, so povabili ustvarjalce, ki uporabljajo moč fikcije, spekulativnega oblikovanja, igranja fantazijskih vlog in iger, spleta, popa in nastajajočih tehnologij.

S skupinsko razstavo se predstavljajo umetniki mlajše generacije Srednje in Vzhodne Evrope, ki zgodbo o propadu Iskre Delte razumejo kot potencial, ki se ni razvil. Izhodišče je bilo tako, kako oblikovati nove svetove, četudi fiktivne.

Bienale prinaša nove projekte mlajših umetnikov in skupin, med katerimi so BCAA system (Češka), Inside Job (Ula Lucinska in Michal Knychaus iz Poljske), Botond Keresztesi in Zsofia Keresztes (Madžarska), Mario Mu (Hrvaška), Stach Szumski (Poljska) ter slovenski umetniki Andrej Škufca, Neja Zorzut in Luka Lavrenci.

Razstavni program bienala bo potekal na več lokacijah: v Gradu Tivoli oziroma v prostorih MGLC, v TR3, v Švicariji, v Mali galeriji Banke Slovenije in v Podhodu Ajdovščina.

Osrednji, razstavni program bienala bo pospremil še koncertni in zvočni program, ki so ga razvili v sodelovanju s kolektivom Nimaš izbire. Sestavni del programa je sodelovanje s platformami in kolektivi, kot sta Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart), ki bo vodil delavnico Spletna identiteta Iskre Delte: znamka brez strukture upravljanja.

Bienale, ki bo potekal vse do 21. novembra, bo spremljal tudi obsežen program konferenc in pogovorov o temah, ki segajo od milenijske perspektive do možnosti, ki jih ponuja nova tehnološka revolucija, in taktičnih potencialov jugofuturizma; vodil jih bo Muanis Sinanović. Bienale bo pospremila tudi izdaja več publikacij.

Že tradicionalno bodo odprli samostojno razstavo prejemnika velike nagrade prejšnje izdaje. Tokrat bo to postavitev umetnika z imenom Hamja Ahsan. Razstava z naslovom I don't belong here..., ki bo na ogled v prostorih ZVKDS, prikazuje zgodovino imaginarne države sramežljivih, introvertiranih in avtističnih ljudi in njeno aktivistično gibanje proti prevladi ekstrovertirancev.