Slovenija 10.9.2021 8:21

V Gledališču Celje premiera šarfne komedije Pravi heroji

Celje, 10. septembra - V Gledališču Celje bo nocoj na velikem odru premiera krstne uprizoritve šarfne komedije Pravi heroji dramatika Roka Vilčnika s psevdonimom rokgre. Besedilo je bilo na Dnevih komedije 2020 okronano z žlahtnim komedijskim peresom. Predstava govori o tem, kako je lahko pogrebna dejavnost v potrošniški družbi donosen posel.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Avtohtona črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe, kot so razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike.

Brez zadržkov smeši hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti Slovencev, ter razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi.

Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec lahko predstavlja dobiček.

Ustvarjalci predstave so režiser Samo M. Strelec, ki je s Patrikom Komljenovićem tudi scenograf predstave, dramaturginja Alja Predan, kostumografka Belinda Radulović, avtor glasbe Miha Petric, lektor Simon Šerbinek, oblikovalca svetlobe Denis Kresnik in Strelec ter avtor ilustracij Patrik Komljenović.

Igrajo Aljoša Koltak, Renato Jenček, Rastko Krošl in Tarek Rashid. Kot gosta v predstavi bosta v Gledališču Celje prvič nastopila Lucija Harum in Gojmir Lešnjak Gojc.