Svet 10.9.2021 12:32

S filmom Dear Evan Hansen se je v Torontu začel filmski festival

Toronto, 10. septembra - Mednarodni filmski festival v Torontu je v 46. izdaji v četrtek odprla svetovne premiera filmska priredba muzikala Dear Evan Hansen, ki jo je režiral Stephen Chbosky. Festival bo do 18. septembra v kinodvoranah, v drive in kinih in na spletu ponudil 132 filmov z vsega sveta. Nagrado za igralske dosežke so letos namenili Jessici Chastain.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V filmski priredbi uspešnega Broadwayskega muzikala Dear Evan Hansenso so v glavnih vlogah zaigrali Ben Platt, Amy Adams in Julianne Moore.

"Izbira otvoritvenega filma je obenem izziv in čast. Zadnje leto je bilo polno izzivov za vse nas. Želeli smo začeti s filmom, ki priznava izzive življenja in ki obenem slavi moč povezovanja z drugimi," je ob odprtju festivala v dvorani Roy Thompson po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal eden od vodij festivala Cameron Bailey.

Agencija dpa med filmi letošnjega festivala izpostavlja še Belfast režiserja Kennetha Branagha, The Eyes of Tammy Faye z Jessico Chastain in Andrewom Garfieldom v glavnih vlogah ter triler Antoinea Fuquasa z naslovom The Guilty, v katerem sta zaigrala Jake Gyllenhaal in Ethan Hawke.

Nagrado za igralske dosežke so letos namenili ameriški igralki in producentki Jessici Chastain. "Jessica je ustvarila močne in navdihujoče ženske vloge, od filmov, ki so že bili prikazani na filmskem festivalu v Torontu, kot so Dolg, Zaklonišče, Marsovec, Škrlatni vrh in Velika igra, do filma The Eyes Of Tammy Faye. Je ena najbolj spoštovanih igralk svoje generacije," je ob razglasitvi nagrade povedala izvršna direktorica festivala Joana Vicente. Dodala je, da njena upodobitev Tammy Faye Bakker priča o igralkini izjemni filmski prezenci in talentu.

Medtem ko so je lansko izdajo zaradi pandemije covida-19 zaznamovala virtualna rdeča preproga in so se igralci ter ustvarjalci filmov javljali preko videa, so letos v Torontu ponovno razvili pravo rdečo preprogo.

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem ponuja namige za morebitne dobitnike oskarjev.