Slovenija 11.9.2021 5:00

Orkester Radia ORF z Dunaja za sklep Ljubljana Festivala

Ljubljana, 11. septembra - S koncertom Simfoničnega orkestra Radia ORF z Dunaja v Cankarjevem domu (CD) se bo drevi sklenil 69. Ljubljana festival. Na koncertu bo slovensko premiero doživelo delo Zbogom, gospa, zbogom avstrijske skladateljice Julie Purgina ter svetovno premiero o delo Unveiled, koncert za violončelo in orkester slovenskega skladatelja Vita Žuraja.

Ljubljana. Ljubljana Festival. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana Festival.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Unveiled, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Žuraja odlikujeta vrhunsko obvladovanje kompozicijskega stavka in intelektualna širina. Delo je bilo naročeno v sodelovanju Koncertne hiše iz Berlina, Simfoničnega orkestra Radia ORF z Dunaja, Festivala Ljubljana in Orkestra Gürzenich iz Kölna.

Za slog avstrijske skladateljice Julie Purgina je značilno izmikanje abstraktnemu konceptu. Pri ustvarjanju največkrat izhaja iz lastne zvočne domišljije.

Večer v Gallusovi dvorani CD bo zaokrožila Šeherezada, simfonična suita za orkester, op. 35, ki jo podpisuje ruski skladatelja Nikolaj Rimski-Korsakov. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, je zgodba 1001 noči osnova te pravljične simfonične suite, ki je eno najslavnejših del ruskega skladatelja. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je slovel.

Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja slovi po zavzetosti, strasti in muzikaličnosti svojih članov. Znan je po drzni in premišljeni programski shemi, ki prepleta repertoar 19. stoletja s sodobnimi deli in redko izvajanimi skladbami iz vseh slogovnih obdobij. Hkrati je zelo odprt in fleksibilen orkester, ki kaže zvrstno širino, saj je tudi nepogrešljiv poustvarjalec filmske glasbe na letni gala prireditvi Hollywood na Dunaju. Z njim sodelujejo najvidnejši in mednarodno priznani dirigenti.

Tokrat bo orkestru dirigiral devetindvajsetletni britanski dirigent Kerem Hasan, ki je od leta 2019 glavni dirigent Tirolskega simfoničnega orkestra v Innsbrucku. Hasan je študiral klavir in dirigiranje na Kraljevem konservatoriju na Škotskem, kasneje se je izobraževal na Glasbeni univerzi Franza Liszta v Weimarju ter svoje znanje izpopolnjeval in dopolnjeval na Univerzi za umetnost v Zürichu pri Johannesu Schlaefliju. Mednarodno pozornost je sprva pritegnil kot finalist dirigentskega tekmovanja Donatella Flick v Londonu, kot pomožni dirigent valižanske nacionalne opere, leta 2017 pa je nase opozoril še z lovoriko na dirigentskem tekmovanju Nestle in nagrado mladih dirigentov Salzburg.

Kot solist se bo predstavil mednarodno uveljavljeni in iskani francoski violončelist Jean-Guihen Queyras, ki trenutno veliko koncertira z najimenitnejšimi orkestri iz Evrope in ZDA.

Direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek je na zaključni novinarski konferenci navedel tudi nekaj številk letošnjega festivala. Na programu festivala je bilo 91 prireditev, kljub covidu-19 niso odpovedali nobene. Ko so načrtovali program, smo bili po Brlekovih besedah "še globoko v lockdownu", od tod tudi izbira prizorišč letošnjega festivala, saj so računali na to, a bodo lahko vsaj nekaj dogodkov izvedli na prostem, na koncu so tako rekoč vse.

Prireditve festivala si je ogledalo 41.000 obiskovalcev, na festivalu pa je sodelovalo več kot 4000 umetnikov iz približno 40 držav. Proračun letošnjega festivala je ocenjen na 3,3 milijona evrov, od tega je Mestna občina Ljubljana že prispevala 2,4 milijona, sponzorji pa 850.000 evrov.