Slovenija 11.9.2021 20:29

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon Biti Don Kihot

Maribor, 11. septembra - Osrednjo nagrado na 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki se je nocoj zaključil v Mariboru, so prejeli ustvarjalci predstave Biti Don Kihot, ki je nastala v koprodukciji KD Matita in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti (MCLU) Koper. Nagrado za najboljšo režijo je prejel Matteo Spiazi za predstavo Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor.

Maribor. Lutkovno gledališče Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutkovno gledališče Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni lutkovni festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor s ciljem prikaza izbora najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon.

Za nagrade se je potegovalo 12 predstav po izboru selektorja Roka Bozovičarja, ki jih je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Špela Čadež, Zala Dobovšek in Marek Waszkiel.

V končnem poročilu je zapisala, da je prikazane predstave zaznamovala izjemna estetska in vsebinska raznolikost. "Prepoznali smo širšo vključenost občinstev, saj je izbor skozi pester nabor formatov in tematik nagovarjal malčke, najstnike in odrasle. Selekcija je izkazovala dobrodošlo selektorsko stališče o nenehnem prevpraševanju in redefinicijah lutkovne oziroma animirane umetnosti," je navedla žirija.

"Skupaj s široko raznovrstnostjo metodologij in razpiranja pomenov lutkovnega medija je bilo na festivalu jasno občutiti potrebo ustvarjalcev in ustvarjalk, da problematizirajo aktualna družbena stanja; kar nekaj predstav je namreč izpostavljajo ekološke motive in tudi kritično reflektiralo 'novo realnost', ki nam jo globalno kroji virus. Videli smo živahen spekter različnih lutkovnih tehnologij, scenografskih inovacij in vsebinskih raziskovanj, pa tudi projekte, ki so se s svojo pogumno eksperimentalnostjo dotaknili skrajno robnih in občutljivih eksistencialnih vprašanj," je dodala.

Za najboljšo uprizoritev zadnjih dveh sezon je razglasila predstavo Biti Don Kihot Matije Solceta, ki "ni le predstava, je samosvoj izkustveni dogodek, ki prek mozaičnega principa kratkih animiranih prizorov, glasbe in improvizacije ustvari dinamično vzdušje presenetljivih prebliskov, improvizacije in igrivosti, a tudi kritičnega uvida v realnost". Za to predstavo je Miha Razdrih prejel še nagrado za dramaturgijo.

Nagrado za najboljšo animacijo oziroma igro so prejeli Miha Bezeljak za svoje delo v uprizoritvi Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor ter Asja Kahrimanović, Iztok Lužar in Zala Ana Štiglic za uprizoritev Tihožitje Lutkovnega gledališča Ljubljana. Za slednjo je bil nagrajen tudi Zoran Srdić, in sicer z nagrado za lutkovno tehnologijo.

Tin Grabnar si je z uprizoritvijo Nebo nad menoj prislužil nagrado za koncept, Brane Solce za uprizoritev Tjulenj nagrado za celostno likovno podobo, posebna nagrada žirije pa je bila podeljena predstavi Reči reči, in sicer "za igrivo kritiko (ne)uporabnih plastičnih predmetov".

Na nocojšnji zaključni prireditvi bienala v Lutkovnem gledališču Maribor so podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo.

Društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk Unima Slovenija je Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo namenilo lutkovni ustvarjalki Eki Vogelnik, ki je po navedbah komisije vtisnila neizbrisen pečat slovenskemu lutkovnemu gledališču, lutkovnemu filmu in televizijskim oddajam z mimičnimi lutkami.

Pengovove listine za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti so prejeli igralec Miha Bezeljak, režiser Tin Grabnar in oblikovalec lutk Žiga Lebar.