Svet 12.9.2021 6:00

Slovensko predsedovanje EU z naborom evropske literature v Sisku

Zagreb/Sisak, 12. septembra - Digitalna platforma knjig Europe Readr, ki je del slovenskega predsedovanja Svetom EU, bo prihodnji teden v sklopu projekta Prihodnost bivanja tudi v Sisku v brezplačno branje ponudilo na voljo kuriran nabor evropske literature. Brali bodo tudi slovenske avtorje.

Od ponedeljka do petka bodo v sklopu projekta Prihodnost bivanja, namenjenega združevanju književnosti in umetnosti z razmišljanji o prihodnosti življenja, v Sisku na različnih lokacijah potekala branja knjig, otroške delavnice in drugi dogodki. Na digitalni platformi Europe Readr pa bo na voljo 27 literarnih del, po eno iz vsake države članice Evropske unije, je napovedalo slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem.

Prvi dogodek na prireditvi v Sisku bo ponedeljkovo branje knjige slovenske avtorice Manice K. Musil, Leon lav, ki je objavljena tudi v hrvaškem jeziku. Ob predstavitvi knjige bodo organizirali tudi delavnico za otroke, so še sporočili s slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, ki prireditev organizira v sodelovanju z mrežo kulturnih inštitutov EU (EUNIC) na Hrvaškem.

V Sisku je lanski potres močno poškodoval tudi poslopje mestne knjižnice. Med izvajanjem projekta bo potekala izdelava stenskega murala na novo stavbo mestne knjižnice, so dodali. Hrvaški partnerji v Sisku so člani festivalske platforme Re:Think, ki od leta 2016 prebivalcem Siska ponujajo različne umetniške dogodke v javnih prostorih, s poudarkom na stenskih muralih ter performativnih oblikah sodobne umetnosti.

Pobudnik in koordinator projekta Europe Readr je slovensko predsedstvo Svetu EU. Projekt so sooblikovali z državami članicami EU in ob podpori institucij Unije. Projekt Europe, ki bralcem približuje tudi aktualna družbena vprašanja, izvajajo med slovenskim predsedovanjem v več državah hkrati.