Svet 13.9.2021 6:00

V Zagrebu odprtje razstave fotografa Jake Babnika

Zagreb, 13. septembra - Stilske vaje je naslov razstave slovenskega fotografa Jake Babnika, ki jo bodo danes odprli v zagrebški galeriji Spot. Babnik se bo predstavil z novimi fotografijami, s katerimi zastavlja nekaj temeljnih vprašanj o fotografiji in vizualni kulturi, so zapisali organizatorji. Razstava bo na ogled do 8. oktobra.

Ljubljana. Fotograf Jaka Babnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf Jaka Babnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Mednarodno priznani umetnik Babnik se ukvarja z nekaterimi temeljnimi vprašanji o ustvarjanju fotografskih in umetniških del. Po principu stilskih vaj raziskuje transformativna orodja in nepisane kriterije, ki določajo t.i. kakovostno fotografijo ali umetniško delo, ne le v smislu tehnične in formalne izvedbe, temveč tudi glede na izbiro teme in zaželenega namena, piše na spletni strani galerije Spot.

V galeriji so izpostavili, da Babnik z novimi fotografijami, z veliko mero samorefleksije, odpira številna vprašanja, kot so: Kaj naredi fotografijo dobro in učinkovito?; Kakšne so norme, konvencije in formule v vizualni kulturi? in Kako spremljati fenomen t.i. "naučene predvidljivosti" v vsakdanjih izkušnjah? Umetnik s takšnimi predpostavkami presega fotografijo in fotografski medij in se znova obrača k založništvu tiskanih medijev, so še navedli.

Kustos razstave, ki bo na ogled do 8. oktobra, je Miha Colner. Ob nocojšnjem odprtju bo potekal tudi pogovor z 42-letnim Babnikom, med drugim o publikaciji Stilske vaje.

Babnik deluje kot fotograf, umetnik in založnik. Priznanje na slovenski in mednarodni sceni je pridobil s projekti kot so Mi smo psi, Sveta zemlja, Why So Serious, Pygmalion in Time Leveling, so še izpostavili.