Svet 13.9.2021 12:10

Maratonsko branje v čast 700. obletnici Dantejeve smrti

pripravila Maja Čehovin Korsika

Rim, 13. septembra - Po številnih jubilejnih dogodkih se začenja vrhunec obeleževanja 700. obletnice Dantejeve smrti, katere datum še danes ni točno določen. Viri navajajo, da je Dante umrl v noči med 13. in 14. septembrom. Tako se bo drevi ob 19. uri v Firencah začelo 24-urno maratonsko branje Božanske komedije v družbi priznanih igralcev in igralk.

Italija, Bologna. Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Italija, Bologna.
Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

V Dantejevih rodnih Firencah bodo danes ob 18. uri 700. obletnico njegove smrti sprva simbolično obeležili z oglašanjem zvonov na trgu pred muzejem Dantejeva hiša. Nato se bo začelo maratonsko branje Speaking Dante, ki bo potekalo v angleščini, mogoče pa ga bo spremljati tudi prek spleta. Pri branju bo sodelovalo 25 priznanih igralskih imen, med katerimi bodo Helen Mirren, Ralph Fiennes, Rupert Everett, Rupert Mason in Justin Butcher, piše na spletni strani, ki so jo v Firencah postavili ob letošnji Dantejevi obletnici. Branje bodo sklenili v torek, prav tako ob 19. uri.

V torek bodo v Dantejevi hiši, muzeju, ki stoji na kraju pesnikovega rojstva, odprli novo multimedijsko postavitev, ki bo obiskovalce popeljala skozi Dantejevo življenje in delo. Postavitev poleg številnih ekranov na dotik vključuje tudi t.i. potopitveni sobi.

Veliki pesnik srednjega veka in pripadnik sladkega novega sloga je sicer umrl v Ravenni. Kot piše na strani Viva Dante, so v tem mestu praznovanje začeli že dopoldne, z branjem prvega speva Pekla pred Dantejevim grobom, pri pripravi dogodka pa so sodelovali z lokalnimi šolami. Na strani je napovedano še, da bo italijanska pošta v torek izdala jubilejno serijo znamk.

Tudi v Sloveniji se bomo spomnili Danteja

Velikega pesnika se bodo spomnili tudi v Sloveniji. Na 3. programu Radia Slovenija - Ars bo denimo nocojšnji Ars teatralis posvečen 700. obletnici smrti Danteja Alighierija in 300. obletnici uprizoritve škofjeloškega pasijona po besedilu patra Romualda. Idejni vodja cikla Ars teatralis in režiser literarnega večera Odrešenje in onkraj je Alen Jelen, scenarij pa je delo Mateja Venierja.

Venier je ob današnji oddaji zapisal: "Njuna literarna svetova se ne bi mogla bolj razlikovati, vendar oblikovno nadvse prefinjene Dantejeve tercine in kakor iz brun zbite, pa skrajno ekspresivne rimarije očeta Romualda, polne prvinske ljudske čustvenosti, povezuje marsikaj, še najbolj pa tema odrešenja: Kristusovo odrešenjsko trpljenje so očetje kapucini v Škofji Loki na najbolj nazoren način prikazali svojim vernikom, veliki Alighieri pa je trpljenje grešnikov v peklu in vicah opisal tudi kot opomin za prehod duše k višjemu odrešenjskemu spoznanju."

V Novem mestu pa bodo v sodelovanju z založbo Goga v torek odprli razstavo 700 let Božanske komedije podiplomskih študentk in študentov smeri Ilustracija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Mentorica Suzi Bricelj je ob razstavi zapisala: "V vseh teh in mnogih drugih možnih branjih Božanske komedije so (študenti) prepoznali misli in sporočila, ki presegajo stoletja in zaradi katerih verjamemo, da Dante, tudi po 700 letih, ostaja naš sodobnik."

Dante kot ena od kron italijanske književnosti

Dante Alighieri se je rodil v notarski družini 14. maja 1265 v Firencah. To je bilo obdobje, ko so mesto pretresali strankarski boji med pripadniki papeža in cesarja. V ranem otroštvu je izgubil očeta in mater.

Že kot otroka ga je doletelo še eno usodno srečanje: komaj devet let star je prvič uzrl hči florentinskega bankirja Beatrice Portinari. Ponovno jo je srečal, ko mu je bilo 18 let in je bila Beatrice že poročena. Po njeni zgodnji smrti je Dante leta 1292 začel pisati pesniško avtobiografijo Novo življenje, ki danes prav tako velja za njegovo veliko delo. V njem je v obliki 31 sonetov in kancon poveličeval Beatrice in ljubezen, ki jo je gojil do nje.

Prav v sklepnem delu Novega življenja je Dante, katerega poezijo je določal sladki novi slog, napovedal delo, ki še v večji meri slavi usodno Beatrice in danes velja za njegovo glavno delo - Božansko komedijo. Pesnil ga je med letoma 1307 in 1313. Versko-alegorični ep, ki z nazornimi podobami pokaže, da je življenjski cilj končno srečanje z Bogom, je razdeljen na tri dele: Pekel, Vice in Raj. Pesnik v družbi Vergila in Beatrice potuje po onostranstvu ter srečuje številne zgodovinske in mitološke osebe, piše v prvem delu Albuma svetovnih književnikov.

Dante je pisal v latinščini in italijanščini. V latinščini naj bi ustvarjal predvsem filozofsko-znanstvena dela in komentarje, v italijanščini pa poezijo. Zelo pomembna je njegova razprava De volgari eloquentia, v kateri se posveča italijanskemu pesniškemu jeziku. Danteja skupaj s Francescom Petrarco in Giovannijem Boccacciom uvrščajo med "tri krone" italijanske književnosti.

Poročen je bil z Gemmo Donati, s katero je po različnih virih imel vsaj tri otroke. Potem, ko se je vpletel v politiko, je bil dosmrtno izgnan iz Firenc. Preostanek življenja je preživel po več mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer naj bi umrl v noči iz 13. na 14. september 1321. V Ravenni je tudi pokopan.