Slovenija 16.9.2021 19:53

Rožančeva nagrada Robertu Simonišku za zbirko esejev Pejsaži - sanjati na soncu

Ljubljana, 16. septembra - Rožančevo nagrado letos prejme Robert Simonišek za zbirko esejev Pejsaži - sanjati na soncu. Nagrajenca so razglasili nocoj v Cankarjevem domu. Podelitev nagrade za najboljšo esejistično zbirko, poimenovane po pisatelju, dramatiku in esejistu Marjanu Rožancu, bo v soboto na Trubarjevi domačiji v Rašici.

Srbija, Beograd. Pisatelj Robert Simonišek. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Pisatelj Robert Simonišek.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je Simonišek književnik in umetnostni zgodovinar in oboje se vsebinsko in slogovno čuti tudi v njegovih esejih. K tematiki pristopa pesniško svobodno z obilo asociacij in hkrati racionalno premišljeno, besedila zaznamujejo avtorjevo pretanjeno čutenje, natančno opazovanje, introspekcijo, globinski premislek in pretehtano argumentiranje.

Pogosto izhaja iz osebne izkušnje, preskoči na splošnejšo problematiko in jo premišljeno razvije do bodisi subjektivnega bodisi objektivnega spoznanja. Polemizira z družbenimi trendi, zahteva samostojno mišljenje, dvomi o učinkovitosti (kulturnih) institucij. O umetnosti premišljuje na različne načine: kot občudovalec umetniških del in njihovih avtorjev, kot posrednik na njihovi poti do občinstva, kot udeleženec na simpozijih ali kot kritičen premišljevalec, na primer o populizmu ali agitatorstvu v umetnosti. Razmišlja tudi o drugih temah, o svetovljanstvu in provincialnosti, o ljubezni, odtujenosti, virusu, razumu, polarizacijah, duhovni lenobi, še piše v utemeljitvi nagrade.

Med finalisti za nagrado so letos bili še Vesna Milek s knjigo Ogledala, Marko Pavliha z zbirko esejev Onkraj materialističnega prepričanja. Duhovna dramila, Marcel Štefančič, jr. z zbirko esejev Slovenski sen in Urša Zabukovec s knjigo Levo oko, desno oko.

Žirijo za Rožančevo nagrado so sestavljali Manca Košir, Vlado Motnikar, Jonatan Vinkler, Nada Šumi in Ifigenija Simonović (predsednica).