Svet 17.9.2021 10:16

V San Sebastianu začetek 69. mednarodnega filmskega festivala

San Sebastian, 17. septembra - V San Sebastianu se danes začenja 69. mednarodni filmski festival. V tekmi za glavno nagrado, zlato školjko, je 16 filmov. V tekmovalni program Novi režiserji pa je uvrščen celovečerni prvenec Inventura slovenskega režiserja Darka Sinka. Na odprtju bodo častno nagrado donostia za življenjske dosežke izročili francoski igralki Marion Cotillard.

Festival bo odprl film z angleškim naslovom One Second, ki ga podpisuje kitajski režiser Zhang Yimou. Dogajanje filma, ki je uvrščen v glavni tekmovalni program, je postavljeno v obdobje kitajske kulturne revolucije. V ospredju je zapornik, ki je bil med revolucijo poslan v izolirano delovno taborišče. Premiero naj bi film dočakal že v tekmovalnem programu Berlinskega filmskega festivala leta 2019, a so ga nekaj dni pred razgrnitvijo tedanjega programa iz njega umaknili. Uradni razlog za umik so bili "tehnični zapleti med postprodukcijo", a že tedaj so nekateri posumili, da je bil zaradi "preveč kontroverzne vsebine" umaknjen s strani kitajskih cenzorjev.

V glavnem tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali tudi filme The Eyes of Tammy Faye v režiji Michaela Showalterja, francosko dramo z angleškim naslovom Undercover, ki jo podpisuje Thierry de Peretti, britanski režiser Terence Davies je v njem zastopan s film Benediction, francoska režiserka bosanskega rodu Lucile Emina Hadžihalilović s filmom Earwig, perujska režiserka Claudia Llosa s filmom z angleškim naslovom Fever Dream ter španska igralka, režiserka in scenaristka Iciar Bollain s filmom Maixabel.

Žirija, ki je predseduje gruzijska režiserka Dea Kulumbegashvili, bo poleg zlate školjke za najboljši film podelila srebrne školjke za režijo, glavno in stransko vlogo ter nagrado za scenarij in za najboljšo fotografijo.

Dobitnica častne nagrade donostia za življenjske dosežke Marion Cotillard je za vlogo Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem prejela oskarja, zlati globus in nagrado bafta. Igrala je v severnoameriških in evropskih produkcijah, včasih v komičnih in spet drugič v akcijskih vlogah, ter sodelovala z ustvarjalci, kot so Michael Mann, Christopher Nolan, Woody Allen, Steven Soderbergh, James Gray, brata Dardenne, Arnaud Desplechin, Nicole Garcia, Leos Carax in tudi s partnerjem - režiserjem in igralcem Guillaumom Canetom.

Hollywoodski zvezdnik Johnny Depp je znan iz franšize Pirati s Karibov, kjer je zaigral v vlogi pirata Jacka Sparrowa. Igral je tudi slavnega lastnika tovarne čokolade Wonko po knjigi Roalda Dahla Čarli in tovarna čokolade. Med drugim je igral še v filmih Edvard Škarjeroki, V iskanju dežele Nije, Sweeney Todd: Hudičev brivec, Alica v čudežni deželi in Umor na Orient Ekspresu. Nedavno je zaigral v neodvisni, lastni produkciji, drami Minamata. Nagrado donostia za življenjske dosežke mu bodo izročili 22. septembra.

V tekmovalni program Novi režiserji pa je uvrščen celovečerni prvenec Inventura Darka Sinka. Film pripoveduje o Borisu Robiču, povsem običajnem človeku, na katerega nekdo nekega večera, ko bere v svoji sobi, strelja skozi okno. Po policijski preiskavi zaključijo, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu ter preiskavo ustavijo. Vendar se Boris s tem ne more sprijazniti, zato začne raziskovati sam.

Letos v San Sebastianu tudi ne bo manjkalo glamurja. Po rdeči preprogi naj bi se med drugim sprehodili zvezdniki Marion Cotillard, Johnny Depp, Jessica Chastain, Javier Bardem, Penelope Cruz, Stanley Tucci, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel in Clarke Peters, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Festival se bo sklenil 25. septembra.