Svet 17.9.2021 9:39

V Trstu peti bienalni festival Slovencev v Italiji Slofest

Trst, 17. septembra - Pod okriljem Zveze slovenskih kulturnih društev se v Trstu danes začenja binealni Slofest, bienalni festival Slovencev v Italiji, ki letos poteka v peti izvedbi. Festival bo obsegal raznolik program, ki bo ovrednotil vse dejavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji: kulturne, umetnostne in rekreativne. Veliko pozornost bodo namenili šolam.

Tako so za danes pripravili likovne delavnice na temo Trsta, fotoorientacijo po slovenskem Trstu, predavanje o Slovencih v Italiji, na voljo bodo vodeni ogledi Trsta, pozneje pa tudi krajša dvojezična gledališka uprizoritev Dober Dan-te ob 700-letnici smrti italijanskega pesnika Danteja Alighierija.

Med pomembnejše segmente Slovencev v Italiji sodi šport, ki "bo protagonist" današnjega poznega popoldneva, so zapisali organizatorji in opozorili še na možen obisk Kanalske doline. Prvi festivalski dan se bo sklenil s koncertom godalnega orkestra Glasbene Matice pod vodstvom Igorja Zobina.

Osrednje festivalsko dogajanje bo potekalo vse do nedelje. Veliko novost predstavlja prizorišče, saj se šotor Slofesta seli z Borznega trga na Trg Svetega Antona Novega.

Sobota bo v znamenju filozofije, knjig in knjižnic, pravljic, pogovora o multikulturnosti, odkrivanja Ponteroša in okolice ter večernega glasbenega srečanja s poezijo Srečka Kosovela Tvoja pesem je naš obraz v izvedbi Ensembla Romjan, ki bo v tržaškem mestnem središču zastopal Goriško.

Tudi letos stopa v ospredje želja po okrepitvi podobe večkulturnega okolja dežele Furlanije-Julijske krajine, ki se, kot poudarjajo organizatorji, ne omejuje le na Slovence v Italiji, ampak na številne druge tržaške skupnosti, ki bodo letos ponudile voden ogled. Tako bo mogoče, poleg slovenskega Trsta ob sprehodih in obiskih, odkrivati srbsko, grško, judovsko in luteransko skupnost.

Nedeljsko jutro bodo po maši v cerkvi sv. Antona, ki ji bo sledil obred v luteranski cerkvi, na voljo glasbena pravljica, fotoorienteering za družine po slovenskem Trstu in predstavitev monografije Marte Verginella z naslovom Donne e confini (Ženske in meje) ter pogovor o vlogi mej oziroma žensk v zgodovini in današnjem času ob 30-letnici samostojne Slovenije.

V popoldanskih urah bo Klub Tržaških Turistov podelil nagrado Cergoly 2021, in sicer študentu oziroma študentki za delo na temo anacionalnega, večkulturnega in večjezičnega značaja mesta Trst ali Avstrijskega Primorja ali mesta Reka. Popoldanski program predvideva tudi srečanje z rezijanskim pesnikom Renatom Quaglio. Festival se bo zaključil z glasbenim dogodkom, gostov organizatorji ne razkrivajo.

V sklopu Slofesta so že vse od junija potekali številni predfestivalski dogodki v organizaciji društev Zveze slovenskih kulturnih društev. Prireditve so bile tudi letos na Videnskem, Goriškem in Tržaškem.

Zveza slovenskih kulturnih društev je tako kot ob vsaki izvedbi povabila k sodelovanju organizacije slovenske narodnostne skupnosti v Italiji in italijanske ustanove. Zaradi negotovosti zdravstvene slike je letošnja oblika zaradi epidemioloških razmer nekoliko različna od prejšnjih izvedb, so še zapisali organizatorji.