Na hitro prelistano 18.9.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. septembra - Pri LUD Literaturi je izšla zbirka haikujev Josipa Ostija (1945-2021) Panova piščal, pri založbi Zala pa so izdali mladinski roman priznanega irskega pisatelja Roddyja Doylea Divjina in slikanico Cvetke Sokolov Zojini zakladi z ilustracijami Marte Bartolj.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Zojini zakladi mladinske pisateljice Cvetke Sokolov in ilustratorke Marte Bartolj. Foto: Založba Zala

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Zojini zakladi mladinske pisateljice Cvetke Sokolov in ilustratorke Marte Bartolj.
Foto: Založba Zala

Ljubljana. Knjiga z naslovom Divjina irskega pisatelja Roddy Doyla. Prevedla jo je Tina Mahkota. Foto: Založba Zala

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Divjina irskega pisatelja Roddy Doyla. Prevedla jo je Tina Mahkota.
Foto: Založba Zala

Ljubljana. Pesniška zbirka z naslovom Panova piščal pesnika Josipa Ostija. Foto: LUD Literatura

Ljubljana.
Pesniška zbirka z naslovom Panova piščal pesnika Josipa Ostija.
Foto: LUD Literatura

PANOVA PIŠČAL, OSMA KNJIGA OSTIJEVIH HAIKUJEV V SLOVENŠČINI

V zbirki Prišleki LUD Literature je izšla osma knjiga haikujev v slovenščini, ki jo je podpisal slovensko-bosanski pesnik in pisatelj Josip Osti. V knjigi Osti vabi v navdihujoči tomajski vrt, ki se razcveta med letne čase in prostore misli. "V zbirki Panova piščal se ob spremljavi klasične glasbe na vejah gugajo ptiči, govorec se spoštljivo bori s plevelom in nežno obrezuje trto, ljubezen med dvema pa vzbrsti kot velik grm forzicij. Ko pa se v piščal ujame veter, nanjo zaigra verzno melodijo, ki ne bo šla nikoli in nikdar v pozabo," so o vsebini zapisali pri založbi.

Pesnik, pripovednik, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec Josip Osti se je rodil leta 1945 v Sarajevu, od leta 1990 pa je kot svobodni umetnik deloval v Sloveniji. Za svoj dom si je izbral Tomaj, kjer je živel tudi njegov najljubši pesnik Srečko Kosovel.

Njegov opus, ustvarjen v jeziku spominov, kot je poimenoval svojo bosanščino hrvaške provenience, in od leta 1995 v slovenščini, obsega več kot 20 pesniških zbirk, pet proznih in 14 knjig esejev in literarnokritiških tekstov. Uredil je deset antologij slovenske in bosansko-hercegovske poezije in proze ter prevedel okrog 90 knjig in 16 iger slovenskih avtorjev. Okrog 40 knjig je bilo prevedenih v druge jezike. Umrl je konec junija letos v Tomaju.

DIVJINA - MLADINSKI ROMAN Z DVEMA ZGODBAMA, POSTAVLJENIMA V DIVJE OKOLJE

Irski pisatelj Roddy Doyl, med drugim znan po mladinskem romanu Super!, v tokratnem romanu Divjina (založba Zala) vleče dve pripovedni niti, katerih protagonisti so mladostniki sredi divjine. Ena od teh divjin je po besedah prevajalke Tine Mahkota prava, zunanja divjina na Laponskem, druga pa se odvija na teritoriju zapletenih družinskih odnosov v domači kuhinji.

V prvi pripovedni liniji nastopata 10-letni Tom in 12-letni Johnny, ki se z mamo odpravita na pustolovske počitnice, na zimski safari s sanmi in haskiji. Pustolovščina se kmalu spremeni v iskanje mame sredi prostranih zasneženih finskih gozdov ter v divji boj za preživetje. Medtem pa se doma, v Dublinu, njuna 18-letna polsestra Grainne pripravlja, da končno sreča in spozna biološko mamo, so vsebino povzeli pri založbi.

Irski avtor Roddy Doyle (1958) je rojen v Dublinu, kjer živi in ustvarja še danes in kamor večkrat umesti tudi svoja dela. Ker zna s svojo neposrednostjo, posluhom za pogovorni jezik in humorjem uspešno prečiti jezikovne in kulturne meje, velja za enega najbolj prevajanih sodobnih irskih piscev. Piše romane, kratke zgodbe za odrasle, mladino in otroke, pa tudi drame in filmske scenarije. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med njimi tudi Bookerja leta 1993 in nagrado Irska knjiga leta za otroke (2008). Slovenski bralci ga poznajo po romanih, ki ju je tako kot Super! prevedla Tina Mahkota: Paddy Clarke, ha ha ha in Ženska, ki se je zaletela v vrata.

ZOJINI ZAKLADI - SLIKANICA O POMENU PRAVIH ZAKLADOV

V središču slikanice Zojini zakladi je sraka Zoja, ki zbira vse, kar se sveti. Ko v gnezdu začne zmanjkovati prostora, se domisli, da bo odprla zlatarno. Ta se zaradi navdušenih živali hitro prazni, a k sreči se Zoji ponujajo še bolj dragoceni zakladi, takšni, s katerimi se bleščeča krama ne more primerjati, so zapisali pri založbi Zala.

Cvetka Sokolov (1963) je s mladinska pisateljica, pesnica, prevajalka in učiteljica. Piše predvsem za otroke in mladino. Njene zgodbe, pesmi in slikopisi od leta 2003 redno izhajajo v otroških revijah Cicido in Ciciban. Napisala je nekaj scenarijev za otroški in mladinski program RTV Slovenija in številne pravljice. Je avtorica priljubljenih slikanic in mladinskih romanov. Njen roman Bo res vse v redu? je uvrščen med bele vrane 2020, izbor najboljših mladinskih knjig z vsega sveta po izboru münchenske mladinske knjižnice.

Marta Bartolj (1979) po diplomi iz slikarstva na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani in podiplomskem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ilustracije razstavlja tako samostojno kot na skupinskih razstavah. Po vrtcih in šolah vodi delavnice za otroke. Njene ilustracije bogatijo otroške revije, kot so Ciciban, Cicido in Mavrica.