Slovenija 20.9.2021 10:11

Začenjajo se srečanja EUNIC Reads v okviru projekta Europe Readr

Izola, 20. septembra - Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji EUNIC Slovenija danes v Izoli začenja z nizom srečanj in pogovorov o knjigah in branju z naslovom EUNIC Reads - EUNIC bere. Program, ki bo gostil številne tuje avtorje iz različnih držav članic EU, je del projekta EuropeReadr slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zaključil se bo 26. septembra.

V sklopu projekta sta se v Ljubljani 9. in 11. septembra že zgodila dva preddogodka - literarni večer s pisateljem in pripadnikom madžarske narodne manjšine v Srbiji Danyijem Zoltanom ter branje in delavnica z madžarskim grafičnim umetnikom, ilustratorjem in pisateljem Robertom Farkasom.

Danes pa s programom začenjajo v Izoli v začasnem bralnem prostoru pri svetilniku. Razdeljen bo na štiri dele, pri čemer bodo trije namenjeni temam, ki so pomembne za evropske državljane - okolje, branje med različnimi generacijami in jezikovna raznolikost, so sporočili s Francoskega Inštituta v Sloveniji.

Ob 10. in 14. uri bo v bralni sobi Francoski inštitut v Sloveniji s kvizom o podnebnih freskah animiral kratko delavnico, ki bo namenjena ozaveščanju o okoljskih vprašanjih. Ob 11. uri bo v izvedbi Mestne knjižnice Izola sledilo branje francoske pravljice Petelin in lisjak, ob 16. pa bo jezikovno-ustvarjalna delavnica z Lisztovom inštitutom - madžarskim kulturnim centrom.

Prvi dan bodo ob 17.30 sklenili z literarnim večerom. Prvo polovico večera bo zaznamovala slikanica brez besed z naslovom Doma nagrajene avtorice Kinge Rofusz, ki jo bo predstavila direktorica Založbe Hart Maja Jug Hartman. Druga polovica pa bo v znamenju pogovora o knjigi avtorice Barbare Hanuš Križkraž Slovenijo spoznaš, ki domače in tuje mlade bralce vodi med lepotami slovenske pokrajine.

V torek bodo udeleženci lahko prisluhnili škotski pravljici Pogačica, pogovoru med pisateljem Tizianom Fratusom in direktorjem Italijanskega inštituta v Ljubljani Stefanom Cerratom o poeziji, meditaciji v naravi in pisanju znotraj majhne skupnosti.

V naslednjih dneh pa med drugim pripravljajo tudi delavnico Nema knjiga, pogovor o jezikovni raznolikosti z umetnikom Davidom Aliago, pogovor z avtorjem L'Homme etoile, uvodni tečaj španščine, predstavitev knjige Salvatorja Žitka z naslovom Paul Valery, srečanje s frankofonskim društvom Peter Martinc na Primorskem, jezikovno-ustvarjalno delavnico s Katjo Bradač in branje z avtorico Sabino Buchwald.

Četrti del programa bo po navedbah organizatorjev potekal na evropski dan jezikov z družinskim programom na temo zgodbe o Ostržku, ki je ena najbolj prevajanih knjig na svetu. V času dogodkov bodo udeleženci lahko tudi brali evropske knjige v številnih jezikih s platforme Europe Readr in drugih virtualnih knjižnic, dostopne pa bodo tudi v fizični obliki.

Projekt Europe Readr - EUNIC Reads so izpeljali tudi s podporo Evropske komisije, slovenskega ministrstva za zunanje zadeve in Občine Izola. Dogodki in srečanja so brezplačni, udeležijo pa se jih lahko le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT. V primeru dežja bodo vsi dogodki na prostem potekali v palači Manzioli.