Slovenija 21.9.2021 9:32

Sanremo slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022

Ljubljana, 21. septembra - Po uspešni mednarodni festivalski poti in napovedani distribuciji na treh kontinentih je film Sanremo v režiji Miroslava Mandića še slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kandidaturo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, so sporočili iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Nova Gorica. Režiser Miroslav Mandić. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Miroslav Mandić.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Sanremo pripoveduje z mehkimi podobami, ki zarisujejo vsakdan dementnega, a zelo živega protagonista. Kakor demenca prehaja med otroškostjo in starostjo, tako film v prepletu hudomušnih, igrivih trenutkov z ganljivimi in bolečimi epizodami življenja v domu za ostarele, skozi premišljeno dramaturgijo razgrinja Brunov (prepričljivo ga odigra Sandi Pavlin), mestoma pravljični, svet, ki ga na jesen presvetli njegova fatalka Duša (Silva Čušin). Z dolgimi kadri in izbrano zvočno kuliso, ki venomer odzvanja Brunov nemir, s subtilno, pa vendar zelo precizno in suvereno montažo film ustvari pretanjeno atmosfero. Poetični premislek naslovi starost ter tegobe in bolezni, ki jih priletnost prinese, s spoštovanjem, potrpežljivostjo, občutljivostjo in toplino," je svojo odločitev utemeljila komisija.

Letošnjo komisijo so sestavljali režiserka Urša Menart, animator in režiser Leon Vidmar, direktor fotografije Simon Gosnik, producenta Dunja Klemenc in Tomi Matič, montažer Lukas Miheljak, igralec Urban Kuntarič ter publicistka in urednica revije KINO! Maja Krajnc.

Kot še piše v sporočilu za javnost, kandidatura filma Sanremo za slovenskega predstavnika za nagrado oskar, ki je bil sicer edini prijavljeni kandidat, ni bila avtomatična odločitev komisije, temveč je komisija o njem razpravljala, prepoznala njegovo primernost ter potrdila kandidaturo. Letošnji upad predlaganih kandidatov za slovenskega predstavnika pa je predvsem posledica epidemije covida-19 ter posledično prilagojene distribucijske poti filmov v kinematografih, zaradi česar mnogi filmi niso izpolnjevali pogojev za kandidaturo.

Zgodba filma Sanremo pripoveduje o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

Ob Sandiju Pavlinu in Silvi Čušin so v filmu zaigrali Boris Cavazza, Mojca Funkl, Barbara Cerar, Lara Komar, Barbara Vidovič in Safet Mujčić.

Mandić podpisuje tudi scenarij, direktor fotografije je Peter Zeitlinger, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografinja Polonca Valentinčič, oblikovalka maske je Anita Ferčak, zvoka Francesco Morosini, glasbo je prispeval Darko Rundek, montažer je Andrej Nagode.

Producenta sta Mandić in Marta Zaccaron. Film je nastal v produkciji Filmostovja in Incipit filma ter v koprodukciji RTV Slovenija. Sofinancerji so bili Slovenski filmski center, Viba Film, Mibac, FVG Fondo Audiovisivo in FVG Film Comission.