Slovenija 23.9.2021 7:00

Na mariborskem Glavnem trgu Operna noč

Maribor, 23. septembra - Na lani obnovljenem Glavnem trgu v Mariboru bo nocoj Operna noč, na kateri bodo lahko obiskovalci prisluhnili orkestru, zboru in opernim solistom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Pod taktirko Simona Krečiča bodo na odru na prostem izvedli vrsto uspešnic iz italijanske, francoske in slovenske operne zakladnice.

Maribor. Prizorišče Operne noči na Glavnem trgu v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Prizorišče Operne noči na Glavnem trgu v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Operna noč nastaja v sodelovanju Opere SNG Maribor, festivala Ezl ek in letos po novem tudi Narodnega doma Maribor. Običajno je potekala ob začetku poletja v Mestnem parku, a ker se je tam začela obnova osrednje promenade, ima tokrat novo prizorišče. "Za organizatorje je to dodaten izziv, verjamemo pa, da bo dogodek tudi v tem novem okolju čaroben in čudovit," pravi Mitja Špes iz društva Ezl ek.

Na posebej za ta dogodek postavljenem odru pred mestno hišo Rotovž bodo ob 18. uri nastopili Simfonični orkester in zbor Opere SNG Maribor s solisti Sabino Cvilak, Valentino Čuden, Petyo Ivanovo, Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom ter Jakijem Jurgcem.

"Medtem ko smo prejšnja leta začeli z Operno nočjo v Mariboru in nato šli še v druge kraje, smo letos zadevo obrnili. Najprej smo šli po ostalih mestih in se zdaj vračamo v Maribor, tokrat na Glavni trg v središču mesta," je povedal Krečič, sicer umetniški direktor Opere SNG Maribor. "Za to priložnost sem nekoliko spremenil program, in sicer je malo bolj slovesen kot v ostalih krajih," je dodal.

Začeli bodo z Uverturo k operi Italijanka v Alžiru Gioacchina Rossinija ter nadaljevali med drugim z arijami iz opere Hči polka Gaetana Donizettija, operete Princesa Vrtoglavka Josipa Ipavca ter oper Carmen Georgesa Bizeta in Tosca Giacoma Puccinija.

"Zaključimo s Triumfalnim maršem iz Aide, ki je eno najbolj pompoznih del v operni literaturi, tako da še na ta način obeležimo to veliko pridobitev za Maribor, to je novi Glavni trg," je še povedal Krečič.

Z dogodkom se tudi uradno zaključujejo letošnji Festival Lent in ostali poletni dogodki Narodnega doma Maribor.

Obisk Operne noči je brezplačen, saj je od začetnega dogodka pred šestimi leti po besedah Špesa mišljena kot poklon meščanom in meščankam. Na ograjenem prostoru je predvidenih nekaj več kot tisoč sedežev, ki jih bodo zainteresirani lahko zasedli ob izpolnjevanju pogoja PCT. Organizatorji jih naprošajo, da se na Operno noč odpravijo pravočasno.

Za to priložnost bo preusmerjen promet iz središča mesta. Zaradi popolne zapore Starega mostu in ceste do krožišča pri Narodnem domu bo oviran tudi potek mestnega avtobusnega prometa, obiskovalci pa lahko brezplačno parkirajo na gramoznem parkirišču ob stavbi občine. Do prizorišča se lahko peljejo z mini vozilom Maister, sporočajo iz javnega podjetja Marprom.