Slovenija 23.9.2021 5:00

V Postojni se začenja 59. Linhartovo srečanje

Postojna, 23. septembra - Po lanski odpovedi festivala Linhartovo srečanje, ki se je pred tem lahko pohvalil z neprekinjeno 60-letno zgodovino, ga bodo letos izpeljali v živo. Na srečanju, ki bo potekalo do sobote, se bo v tekmovalnem delu predstavilo sedem predstav, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občine Postojna.

Ljubljana. Gledališče, stoli v gledališču, teater. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, stoli v gledališču, teater.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Srečanje bo danes ob 16. uri odprla predstava Dušana Kovačevića Vozi Miško, ki jo je na oder postavilo Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenic. Po otvoritveni predstavi bo Šentjakobsko gledališče iz Ljubljane uprizorilo Pelikana Augusta Strindberga.

V petek bo tekmovalni program postregel s tremi predstavami. Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenic bo zaigralo Fetič na putr avtorjev Nike Brgant, Saša Dudiča in Gregorja Robiča. Dramska družina F. B. Sedej, S. K. P. D. F. B. Sedej iz Italije bo po literarni predlogi Le prenom M. Delaporta in A. de la Patelliera uprizorila predstavo Ime. Dan pa zaključuje Loški oder iz Škofje Loke s predstavo Janusza Glowackija Antigona v New Yorku.

V soboto si bodo obiskovalci lahko ogledali nekaj predstav v Kulturnem domu Postojna. Prva bo predstava KUD Vesel Teater iz Dolenjskih Toplic, ki je nastala po literarni predlogi Žige Valetiča Trgovina s samomorilskimi pripomočki. Šentjakobsko gledališče Ljubljana se bo predstavilo še z delom Laurenta Baffieja Resno moteni.

Tekmovalne predstave, v katerih se bo predstavilo okrog 100 ljubiteljskih ustvarjalcev, je selektor festivala, režiser Miha Golob izbral izmed skupno 32 prijavljenih. Izbor je tokrat izjemoma potekal na podlagi ogleda videoposnetkov, kar je bil zanj še poseben izziv.

V spremljevalnem programu bo skupina Bajate predstavilo glasbeno-pripovedovalsko predstavo za odrasle Do konca svojih dni.

Na odprtju festivala bodo podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi bodo prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenec (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Letos bodo na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga prejme Marjana Hočevar. Ob zaključku festivala bodo podelili še matičke.

Festivalsko žirijo letos prvič sestavljajo zgolj članice. V tričlanski žiriji so gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj, dramaturginja Zala Dobovšek in gledališka režiserka Tatjana Peršuh.