Slovenija 23.9.2021 8:59

Začenja se festival Oko besede

Murska Sobota, 23. septembra - V Murski Soboti se danes začenja 26. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Osrednji dogodek tridnevnega srečanja bo v petek, ko bodo v Gledališču Park podelili jubilejno 25. večernico, nagrado Večera za mladinsko književnost. Letos jo prejme Sebastijan Pregelj.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dogajanje se bo začelo ob 15.30 s spletno literarno delavnico za dijake in kritiško delavnico za študente Mlade oči. Ob 18. uri bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavi Večerničina literarna bera in 25 let večernice, obenem pa se bodo začela Literarna mesta.

V knjižnici in tudi po spletu bodo pripravili literarni večer, na katerem se bo predstavil trikratni prejemnik večernice Peter Svetina, ob 20. uri pa bo v Pomurskem muzeju Murska Sobota in po spletu še literarni večer z letošnjim dobitnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo Ferijem Lainščkom, ki je večernico prejel leta 2001.

V petek bo na Trgu kulture v Murski Soboti knjižna tržnica, med 10. in 12. uro pa so na sporedu literarne matineje: nastopi slovenskih mladinskih pisateljev v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah. Popoldne bo v hotelu Zvezda v Murski Soboti okrogla miza Delo Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri DSP, sledil bo simpozij o kritiki in vrednotenju v mladinski književnosti. Z referati se bodo predstavili Dragica Haramija, Liljana Klemenčič, Gaja Kos, Igor Saksida, Alenka Urh in Boža Krakar - Vogel.

Večernico bodo podelili v petek ob 19. uri v Gledališču Park. Prireditev bo na ogled tudi po spletu. Sebastijan Pregelj bo nagrado prejel za šesti del Zgodb s konca kamene dobe, Vrnitev. Delo je izšlo pri založbi Miš.

Za večernico so bili letos nominirani še Barbara Gregorič Gorenc za knjigo Negotove pesmi (Mladinska knjiga), Borut Gombač za Skrivnost lebdeče knjige (Litera), Simona Semenič za Skrivno društvo KRVZ (Mladinska knjiga) in Damijan Šinigoj za roman Kjer veter spi (Miš).

V soboto se bo dogajanje v sklopu Očesa besede preselilo v Lendavo. Med 9. in 16. uro bo čas za Panonske pisateljske poti. Deset izbranih dobitnikov nagrade večernica bo s tamkajšnjega razglednega stolpa Vinarium nagovorilo prisotne. Ob 10.30 pa bo na Vinariumu oziroma po spletu tudi literarna matineja.

Oko besede je letos prejelo priznanje slovenske sekcije IBBY za promocijo mladinske književnosti in branja ter priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti.