Slovenija 25.9.2021 8:30

V ljubljanski Drami Požigalci v viziji Jana Krmelja

Ljubljana, 25. septembra - V SNG Drama Ljubljana bodo drevi krstno uprizorili satirično dramo Požigalci, ki jo je režiser Jan Krmelj ustvaril kot priredbo besedila Maxa Frischa Dobrnik in požigalci. Krmelj je pri pisanju teksta izhajal iz močnega občutka, da je konec že tukaj. Predstava se namreč začne na pogorišču in podaja retrospektiven pogled na Frischevo dramo.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so povzeli v gledališču, so Dobrnik in požigalci znamenita igra povojnega časa, napisana v skrajno ironičnem tonu. Dobrnik je dobro situiran meščan, ki z ženo živi v enodružinski vili. Iz usmiljenja sprejme pod streho Pepeta, ki je že na prvi pogled utelešenje stereotipa požigalca. Dobrnik kljub množičnim požigom, ki se dogajajo v tem času, zaupa, da prišlek ni požigalec. Sumničav ni niti, ko si Pepe omisli pomočnika Vilija, s katerim na podstrešje enodružinske vile tovorita sode bencina.

V Požigalcih se retrospektivno odvija zgodba v požaru umrlega Bogoljuba Dobrnika (Saša Tabaković) in njegove žene Betke (Iva Babić). V ljubljanski Drami so zapisali, da Krmeljeva priredba in uprizoritev "s sodobno formo grotesknega posmrtnega nočnega pogovornega šova nadgrajujeta in posodabljata Frischevo predlogo na svež in intriganten način in jo razširjata na današnji zahodni svet in na čas, ki ju prežema vse večja problemska razpršenost". Ravnatelj gledališča Igor Samobor pa je presodil, da je glavna metafora predstave Požigalci "spopad z naivnostjo, ki vodi v pogubo".

"Osrednja poanta priredbe je, da poziciji dobrega in zla v današnjem svetu nista jasni. Obenem uprizoritev poudarja vprašanje, kakšna je družbena odgovornost posameznika v današnjem svetu, in ob koncu vzpostavi možnost odnosa do sveta, ki temelji na etični in moralni odgovornosti onkraj intime družinske celice," pa je o uprizoritvi razmišljala dramaturginja Eva Kraševec.

V predstavi se pojavijo tudi "spominski" prizori iz preteklosti oz. epizode iz Frisheve drame, požigalca pa dobita novo dimenzijo s tem, ko postaneta voditelja nočnega pogovornega šova. Pepeta igra Benjamin Krnetić, Vilija pa Uroš Fürst. Kot so zapisali v Drami, gre za "neulovljivi posttranscendentalni figuri, ki dramske osebe drugo za drugo izprašujeta o odgovornosti za nastalo katastrofo". V predstavi kot služkinja oz. "družinska prijateljica" Ana igra Nina Valič, dr. Fil in policaj pa je Matija Rozman.

Avtorsko glasbo, ki zna presenetiti, podpisuje Luka Ipavec, kostumografijo Špela Ema Veble, scenografijo Krmelj, oblikovanje svetlobe Borut Bučinel, soavtor klavirskih kompozicij pa je Uroš Fürst.

Požigalci so prva premiera iz nove sezone ljubljanske Drame, ki jo sicer vodi misel Drama je.