Slovenija 24.9.2021 7:00

Nov literarni festival žanrske literature posvečen slovenski kriminalki

Maribor, 24. septembra - Pri Založbi Pivec so pripravili nov literarni festival žanrske literature, ki ga zaradi velike popularnosti letos posvečajo slovenski kriminalki. "Ta je predvsem v zadnjem desetletju doživela pravi razcvet, kar dokazuje izjemna branost slovenskih kriminalk kot tudi televizijske adaptacije, ki dosegajo rekordno gledanost," izpostavljajo v založbi.

Letošnji festival so poimenovali Alibi, saj gre za svojevrstno nadaljevanje mednarodnega festivala kriminalke, ki ga je v letih 2015-2020 izvajal Renato Bratkovič. Alibi se tako vsebinsko razširjen in oblikovno prenovljen seli iz Slovenske Bistrice v Maribor.

Festivalsko dogajanje bo postavljeno v Lutkovno gledališče Maribor, kjer bodo danes začeli s projekcijo prvih štirih delov serije Primeri inšpektorja Vrenka. Dogodek bo pospremljen z odprtjem knjižnega sejma z vsemi slovenskimi kriminalkami.

V soboto se bo celodnevno dogajanje začelo s sprehodom v okviru Festivala sprehodov z naslovom Maribor Avgusta Demšarja in Martina Vrenka, ki ga bo vodil Avgust Demšar, pridružili pa se mu bodo tudi drugi slovenski pisatelji kriminalk.

Nadaljevali bodo v lutkovnem gledališču, kjer si bo mogoče ogledati še zadnja dva dela serije Primeri inšpektorja Vrenka. Po projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, kasneje pa še okrogla miza z naslovom Fenomen slovenske kriminalke, ki jo bo moderirala novinarka Petra Vidali, sodelovali pa bodo Aljoša Harlamov, Mirt Komel in Primož Mlačnik.

Osrednji dogodek dneva bo literarno branje, kjer bodo na istem odru Avgust Demšar, Tadej Golob in starosta slovenske kriminalke Tone Frelih.

Urednik pri Založbi Pivec in programski koordinator festivala Nino Flisar izpostavlja velik prispevek slovenskih kriminalk k bralni kulturi. "Slovenska kriminalka je doživela v zadnjem desetletju in pol svoj preporod, kar potrjujejo izjemna priljubljenost in branost romanov Avgusta Demšarja in Tadeja Goloba, njune nominacije za kresnika ter visoka gledanost televizijskih serij Jezero in Primeri inšpektorja Vrenka, posnetih po njunih romanih. Oba navedena avtorja sta bila letos po podatkih Cobissa s svojimi kriminalnimi romani skupaj izposojena več kot 30.000-krat. Skratka za bralno kulturo sta naredila več kot najrazličnejše akcije podpore branju, saj sta k branju vrnila del populacije," je povedal v nedavnem pogovoru za časnik Večer.

"Slovenci so se zaljubili v domačo kriminalko in kar nekako logično je, da se je pojavila ideja za prvi festival žanra, ki je v svoji prvi izdaji postavil v fokus slovensko kriminalko," je dodal.

S festivalom želijo po njegovih besedah narediti pregled tega, kar trenutno ponuja slovenska kriminalka, in to predstaviti širšemu občinstvu. Po drugi strani pa tudi s teoretičnega vidika na dveh okroglih mizah pojasniti fenomen slovenske kriminalke, zakaj je naredila preboj ravno zdaj, s kakšnimi besedili, zakaj jo bere toliko ljudi in kakšne bralske oziroma gledalske potrebe zadovoljuje.