Svet 26.9.2021 5:00

Obeležujemo evropski dan jezikov

Ljubljana, 26. septembra - Svet Evrope je 26. september za evropski dan jezikov prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001. Dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Nanj je vezanih več dogodkov in aktivnosti.

Ljubljana. Evropski dan jezikov. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropski dan jezikov.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Cilj evropskega dneva jezikov je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 27 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi," med drugim piše na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Hkrati želi evropski dan jezikov posebej opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. "Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika," še piše na strani predstavništva.

Tudi ob letošnjem dnevu v Sloveniji poteka več aktivnosti in dogodkov, namenjenih predvsem mladim in učiteljem tujih jezikov. V torek je potekal Festival jezikov, osrednja prireditev v sklopu dneva je bila v sredo v Orehovem gaju pri Ljubljani. Na njej so bila podeljena priznanja Zavoda RS za šolstvo šolam in učiteljem za prispevke v sklopu lanskega dneva jezikov, srečanje pa je zaznamovala tudi okrogla miza o pomenu branja knjig v različnih jezikih.

Danes pa bo denimo v Izoli na ogled knjižna razstava s kar 40 jezikovnimi različicami Ostržka, ki bo po napovedi del pestrega dogajanja v sklopu dne okviru projekta Europe Readr.

Sicer je koordinator dejavnosti ob evropskem dnevu jezikov Evropski center za moderne jezike, na strani katerega je ob dnevu in za spodbujanje učenja jezikov na voljo veliko učnega gradiva, jezikovnih iger, aplikacij in kvizov.

V povezavi s slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije bo v ponedeljek potekala tudi konferenca na daljavo v organizaciji Evropske komisije z naslovom Preklapljanje med jeziki se začne tukaj.