Slovenija 29.9.2021 5:00

Festival StopTrik s poudarkom na animirani mitologiji

Maribor, 29. septembra - V Mariboru se danes pričenja 11. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, na katerem bo predstavljen kakovostni izbor animiranih filmov v tehniki stop animacije. Letošnji tematski okvir je animirana mitologija.

Maribor. Mednarodni filmski festival StopTrik. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mednarodni filmski festival StopTrik.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V Mariboru bo festival potekal ta teden do nedelje, poljska različica pa bo med 5. in 7. novembrom v Lodžu. Osrednje prizorišče mariborskega dogajanja bo v Vetrinjskem dvoru, dogodki pa bodo potekali tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, razstavišču artKIT in dvorani Gustaf.

StopTrik je po navedbah organizatorjev eden največjih festivalov stop animacije v Evropi in vsako leto gosti vrhunske, mednarodno priznane ustvarjalke in ustvarjalce s tega področja, kot tudi goste in strokovnjake iz tujine.

"Festival nenehno išče ravnovesje med obrtjo in sporočilom, zato v tem novem desetletju uvajamo nekatere spremembe, vendar večina programskih elementov ostaja podobnih tistim, ki so jih sodelujoče občinstvo in ustvarjalci že izkusili v preteklih letih," napoveduje direktorica festivala Olga Bobrowski.

Letošnji tematski okvir je animirana mitologija, ki se po njenih besedah osredotoča na najbolj temeljne pripovedi in simbole, ki so reprezentativni za različne kulturne kontekste, a so z uporabo animiranega filma kot medija izpostavljeni reinterpretaciji ali pa so celo na novo izumljeni.

Na festivalu si bo možno ogledati tri tematske retrospektive. Prva zajema zgodbe, ki naslavljajo večne tematike povezane z vprašanji o izvoru, smrti, ritualih, ljubezni in boju za moč. V sklopu Animirani apokrifi se tematika projekcij osredotoča na raziskovanje trenda kanonskih zgodb in uporabo svetih podob. Tretji sklop pa zajema Zgodbe z drugega zornega kota, kjer gre za kratke eksperimentalne filme, tokrat iz Evrope, Etiopije in Kitajske, ki na svojstven način raziskujejo teme povezane s kolektivno zavestjo, politično in družbeno zavednostjo in se dotikajo vprašanj kulturne dediščine.

Tekmovalni program prinaša izbor najnovejših svetovnih dosežkov ustvarjalk in ustvarjalcev animiranih filmov narejenih v tradicionalni tehniki stop animacije. V sklopu Borderlands bodo izpostavljeni dosežki na področju eksperimentiranja s tehnikami stop animacije v kombinaciji z drugimi pristopi. Panorama pa ponuja ogled filmov, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, vendar izkazujejo umetniški potencial in intelektualno navdihujoče vsebine vredne ogleda.

Podelitev najprestižnejše nagrade festivala, kot vsako leto doslej, pripada občinstvu, ki sočasno anonimno glasuje in ocenjuje animacije ob vsaki projekciji tekmovalnega programa. Pomembno vlogo ima tudi študentska žirija, ki skupaj z mentorjem izbere svoje zmagovalce.

Na festivalu bodo potekale tudi delavnice, med drugim delavnica za mlade filmske kritike Ostrenje pogleda, ki jo organizira Društvo za širjenje filmske kulture KINO! Spremljevalni program bo vključeval še odprtje razstave Animirane ženske kuratorke Manu Weiss v razstavišču artKIT. Gre za združevanje obogatene resničnosti (augmented reality) s kratkimi animiranimi avtoportreti profesionalnih animatork z vsega sveta.

Organizatorji še posebej izpostavljajo svetovno premiero najnovejše stop animacije oziroma eksperimentalnega filma Ta presneta očetova kamera! multimedijskega umetnika Miloša Tomića, ki je nastala v produkciji mariborskega Film Factory po navdihu fotografske umetnosti mojstra fotografije iz Maribora Dragiše Modrinjaka.