Slovenija 27.9.2021 9:38

Literarna nagrada pont letos v roke Janu Wagnerju

Koper, 27. septembra - Dobitnik evro-sredozemske literarne nagrade pont je nemški pesnik, esejist in prevajalec Jan Wagner. Nagrado podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper za literarne dosežke, usmerjene v preseganje meja in iskanje mostov med različnimi družbenimi skupinami, kulturnimi in verskimi skupnostmi.

Lipica. Nemški pesnik, esejist in prevajalec Jan Wagner. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Nemški pesnik, esejist in prevajalec Jan Wagner.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Wagner, tudi prevajalec angloameriške poezije, je prestižno literarno nagrado prejel za svoj "prodoren pesniški in esejistični opus ter zavzetost za mednarodno povezovanje s posebnim občutkom za vseevropski kulturni okvir".

Nagrada se podeljuje uveljavljenemu književnemu ustvarjalcu, ustvarjalki za njegovo literarno delo, ki izide v zbirki nagrade pont v sozaložništvu Beletrine in Annales ZRS. Prvič so jo podelili leta 2018 Josipu Ostiju.

Letos so bile prvič podeljene tudi listine pont. Listino za perspektivno književno ustvarjalko je prejela Nina Medved, ki s svojim raznolikim udejstvovanjem na literarnem polju od samega začetka izkazuje eksistencialno globino in renesančno širino, tudi preko mednarodnih povezav.

Listina pont za književnega prevajalca je šla v roke Patriziu Rigobonu, ki se večinoma posveča sodobni katalonski in španski literaturi kot profesor romanistike na Univerzi v Benetkah in kot prevajalec. V času svojega tržaškega bivanja pa se je ukvarjal tudi z deli Borisa Pahorja.

Barbara Pregelj, literarna znanstvenica, profesorica, prevajalka, urednica in promotorka branja, gonilna sila kulturnega dialoga med Španijo in Slovenijo, je prejela listino pont kot priznana strokovnjakinja s področja jezika in književnosti.

Podelitev nagrade pont in listin pont bo v Kopru 23. novembra.

Nagrajence so razglasili v petek v Kopru. Podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić je ob tej priložnosti poudarila širši pomen projekta, ki po njenem prepričanju bogati kulturno dogajanje v Istri. "Slovenska Istra je kot del Sredozemlja že od nekdaj stičišče in presečišče kultur, z nagrado povečujemo prepoznavnost istrskih mest in podeželja, naše zgodovine in kulture, tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru. Ponosna sem, da Mestna občina Koper sooblikuje to zgodbo," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in predsednica komisije pont Vesna Mikolič pa je povedala: "Ko smo oblikovali literarno nagrado smo izhajali iz prostora, saj je temeljno delovanje ZRS Koper vezano na preučevanje stikov kultur in jezikov, zato se nam je zdelo povsem naravno, da tudi v književnosti nagradimo tovrstne stike."

Dodala je, da so na področju literature želeli nagraditi avtorje, ki jim stiki kultur nekaj pomenijo in ki se angažirajo v tej smeri. "Tudi takšne, ki morda v sebi združujejo več kultur. Cilj nagrade je tudi iskanje občutljivosti za preseganje meja med družbenimi skupinami nasploh, tudi v odnosu do različnih ranljivih skupin. Skratka, nagrada spodbuja takšno osebnostno držo, ki išče poti za povezovanje v družbi."

Po mnenju programskega direktorja Beletrine in člana komisije pont, Aleša Štegra ima projekt "izjemen potencial v svoji rasti in umeščanju v prostor". "To so prepoznali tudi v Mestni občini Koper, kar nas zelo veseli in z gotovostjo lahko zatrdim, da bomo dali vse od sebe pri sooblikovanju kakovostnega kulturnega dogajanja v okviru nagrade pont," je povedal.

Nagrada in listine pont zajemajo tudi rezidenco v hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu, kjer bodo nagrajenec in dobitniki listin v oktobru, novembru in decembru 2021 ustvarjalno bivali in sooblikovali kulturno življenje v ožjem in širšem okolju.