Slovenija 27.9.2021 10:30

Na Linhartovem srečanju matiček predstavi Antigona v New Yorku v izvedbi Loškega odra

Postojna, 27. septembra - Na 59. Linhartovem srečanju je matička za najboljšo predstavo v celoti žirija podelila predstavi Antigona v New Yorku v izvedbi Loškega odra Škofja Loka. Matičke so prejeli tudi igralci iz te predstave - Jan Bertoncelj za vlogo Policista ter Bojan Trampuš in Matej Čujovič za igralski dvojec v vlogah Saše in Bouhce.

O nagrajeni predstavi Antigona v New Yorku Janusza Glowackega v izvedbi in produkciji Loškega odra iz Škofje Loke je žirija zapisala, da "tudi po tridesetih letih od njenega nastanka izvrstno ujame aktualnost te drame". "Adut uprizoritve je med drugim njena dramaturška večplastnost, saj vzporedno problematizira aktualna družbenopolitična vprašanja o socialni izključenosti manjšin in nasilja, sočasno pa razkriva tudi skrajno intimne in temeljne postulate človekove eksistence," je poudarila žirija.

Isti predstavi je šel tudi matiček za moško vlogo, ki ga je prejel Jan Bertoncelj za upodobitev lika Policista. "Njegova vizualna uniformiranost in izčiščena dikcija sta predirljivi in surovi, a vendar nadvse verjetni," je zapisala žirija. Igralski presežek sta v Antigoni v New Yorku po mnenju žirije prikazala tudi Bojan Trampuš in Matej Čujovič, ki sta si priigrala matička za igralski dvojec za vlogi newyorških brezdomcev Saše in Bouhce, ki sta kot karakterja kot dan in noč, a ravno v tej raznolikosti najdeta impulz za igralsko prepletanje in dopolnjevanje. Vlogi sta po mnenju žirije ustvarila z navidezno lahkotnostjo, ki pa jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj.

Matiček za igralski dvojec je šel tudi v roke Saše Dudiča in Gregorja Robiča za vlogi v predstavi Fetiš na puter v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja, v kateri odigrata tako rekoč diametralno nasprotna karakterna lika. Predstava je prejela tudi posebno priznanje za avtorski pristop Nike Brgant, Dudiča in Robiča. Po oceni žirije so ustvarili "tekočo, psihološko prepričljivo in razgibano odrsko predlogo o nenavadni situaciji, ki jo povzroči večurna ujetost dveh likov v pokvarjenem dvigalu".

Petra Krančan je prejela posebno priznanje za vlogo Anite v Antigoni v New Yorku za upodobitev pretresljive podobe brezdomke, ki se spopada z neizprosnostjo newyorškega "nevidnega" vsakdana.

Priznanje je šlo še v roke ustvarjalcem Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, in sicer predstavi Vozi Miško za ansambelsko usklajenost, "saj številna odrska zasedba v uprizoritvi ves čas ohranja in nadgrajuje čvrsto medsebojno dinamiko in premišljen čut za kolektivnost".

Letošnje, 59. Linhartovo srečanje, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Občino Postojna, se je končalo v soboto. Tekmovalne predstave je ocenjevala žirija v sestavi gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj (predsednica), dramaturginja Zala Dobovšek in gledališka režiserka Tatjana Peršuh.

Na festivalu so podelili tudi Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi so prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenc (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Izjemoma so na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga je prejela Marjana Hočevar.

Obiskovalci so si v tekmovalnem programu ogledali sedem predstav, ki jih je selektor, režiser Miha Golob, izbral izmed skupno 32 prijavljenih.