Svet 29.9.2021 5:00

Skupina Queen odprla trgovino v Londonu

London, 29. septembra - Britanske rock legende Queen so pet desetletij nastopanja v torek obeležile z odprtjem pop-up trgovine na londonski Carnaby Street. Trgovina, ki so jo poimenovali Queen The Greatest, obiskovalce popelje v zgodnje dni leta 1971 ustanovljene skupine, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael. Koncert skupine Queen. Pevec Adam Lambert in kitarist skupine Queen Brian May. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael.
Koncert skupine Queen.
Pevec Adam Lambert in kitarist skupine Queen Brian May.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V več tematsko urejenih prostorih v dveh nadstropjih je predstavljena kariera skupine do leta 2010, vključno z njenimi legendarnimi koncerti in turnejami v 80. letih minulega stoletja.

Trgovina bo na Carnaby Street, le nekaj korakov oddaljena od trgovine še ene legendarne britanske skupine Rolling Stones, odprta tri mesece. V njej so naprodaj različni spominki, med drugim Rubikova kocka, ki jo krasijo obrazi članov skupine, posebna izdaja igre Monopoly ter kitare s podpisom Briana Mayja.

Poseben Queen fliper in posnetek koncerta, ki je projiciran na steno, v prostoru ustvarjata vzdušje kluba oboževalcev. Zvočno kuliso ustvarjajo največje uspešnice skupine, kot sta We Will Rock You in Killer Queen, ki odzvanjajo iz zvočnikov.

"Za oboževalce skupine Queen je to izjemna priložnost, da pridejo in se potopijo v svet skupine. Da vedo, da lahko pridejo sem in se pogovarjajo z enako mislečimi ... ter da lahko najdejo spominke," je za AFP povedal Keith Taperell, podpredsednik podjetja Bravado, ki je pri Universal Music odgovorno za trženje.

Queen so svetovno slavo dosegli z uspešnicami, kot so Bohemian Rhapsody, We Are The Champions in Don't Stop Me Now. Frontman skupine Freddie Mercury je umrl novembra 1991. Že nekaj let pred smrtjo je izvedel, da je okužen z virusom hiv, a je napredovanje bolezni ohranjal v zasebnosti.

Skupina je po njegovi smrti nadaljevala z delovanjem in v letih 2005 in 2008 ponovno koncertirala s pevcem skupine Free Paulom Rodgersom, ki je prevzel vlogo frontmana. Leta 2012 se je skupini pridružil novi, mladi frontman Adam Lambert, ki so ga odkrili v resničnostnem šovu Ameriški idol.

Film Bohemian Rhapsody iz leta 2018, ki oriše zgodovino skupine, je na 91. podelitvi filmskih nagrad oskar dobil štiri zlate kipce - za montažo filma, za montažo tona in mešanje tona, oskarja za glavno moško vlogo pa je pobral Rami Malek, ki je igral legendarnega glasbenika.