Svet 3.10.2021 6:00

V Zagrebu se začenja 14. Subversive festival z bogatim filmskim programom

Zagreb, 3. oktobra - Post-covid demokracija: Etika boja in poetika solidarnosti je osrednja tema 14. Subversive festivala, ki se bo danes začel v Zagrebu. Poleg številnih forumov in predavanj, je napovedan tudi bogat filmski program, v katerem bodo prikazali več deset filmov. Subversive festival bo do 23. oktobra potekal na več lokacijah po Zagrebu.

Hrvaška, Zagreb. Pogled na hrvaško prestolnico Zagreb iz zraka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Hrvaška, Zagreb.
Pogled na hrvaško prestolnico Zagreb iz zraka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festivalska tema post-covid demokracija, "ponuja celoto perspektiv in zahtev za radikalno prekinitev s kontinuiteto dominacije in iskanja novega univerzuma v katerem senzualnost, igra, mir in lepota postajajo oblike eksistence in zatorej tudi oblike same družbe", piše na spletni strani Subversive festivala.

Kot so dodali, "etika boja in poetika solidarnosti izražata temeljni pogoj za ustvarjanje upora proti izkoriščanju živali, uničevanju narave, odrekanju sreče, zatiranju žensk, zavajanju otrok, despotizma vojske in policije, ločenosti od samih sebe in na splošno proti zatiranju svobod".

Ob odprtju festivala bodo drevi predvajali hrvaški dokumentarec Tovarne delavcem režiserja Srđana Kovačevića, ki je bil med nagrajenci letošnjega filmskega festivala v Motovunu. Gre za zgodbo o tovarni Itas v Ivancu na Hrvaškem, ki predstavlja edini uspešen primer delavske samouprave v post-socialistični Evropi.

V tekmovalnem in spremljevalnem filmskem programu so predvidene projekcije okoli 30 dokumentarcev in celovečercev, ki so po mnenju organizatorjev zaznamovali letošnje leto. Izbrali so filme, ki "vsebinsko in formalno ter na inovativen način prevprašujejo družbeno nepravičnosti, družbene spremembe, pravice ženski in manjšin, queer estetiko, študentska in delavska gibanja ter dediščino kolonializma".

Iz tekmovalnega programa so izpostavili zmagovalca festivala Hot Docs, film Lost Island v režiji Svetlane Rodine in Laurenta Stoopa, kot tudi italijanski film Futura, ki je imel svetovno primero na festivalu v Cannesu. Dokumentarec podpisujejo trije avtorji Pietro Marcello, Francesco Munzi in Alice Rohrwacher.

Med celovečerci omenjajo gruzijski film What Do We See When We Look At The Sky?, režiserja Aleksadrea Koberidzea, ki je prejel nagrado združenja filmskih kritikov FIPRESCI na letošnjem Berlinarlu. Portugalski celovečerec Tsugua dnevniki, znanega portugalskega avtorja Migueal Gomesa in njegove partnerke Maureen Fazendeiro, pa so napovedali kot najbolj uspešen filmski izdelek, ustvarjen v času zaprtja.

V spremljevalnem programu bodo častili voditelja kultnega newyorškega filmskega kluba Cinema 16, Amosa Vogla, ki je tudi avtor knjige Film kot subverzivna umetnost, po kateri je zagrebški festival dobil tudi ime. Filmsko-diskurzivni hommage Voglu so pripravili ob 100. obletnici njegovega rojstva. Filme bodo predvajali med 3. in 10. oktobrom v zagrebških kinih Kinoteka in Dokukino KIC, del programa bo na voljo tudi na spletni platformi volimdokumentarce.net.

Diskurzivnega programa festivala, ki bo potekal na več lokacijah v Zagrebu do 23. oktobra, se bo osebno ali po spletu udeležila vrsta svetovno znanih intelektualcev z različnih področij kot so Nancy Fraser, Ashley Bohrer, Lilijana Burcar, Alfredo Saad Filho in Costas Lapavitsas.

Med drugim so pripravili alter-ekonomski forum o razpadu Jugoslavije in o uvedbi evra, simpozij o "privilegijih manjšin" in antikapitalistični seminar. Nova številka festivalskega časopisa Dossier Up&Underground je posvečena italijanskem marksističnem filozofu Antoniu Gramsciju ob 130. obletnici njegovega rojstva.