Na hitro prelistano 2.10.2021 5:00

Finissage Sonice kot vernissage Mesta žensk

Ljubljana, 2. oktobra - Festival Sonica letos ponuja deset dogodkov, na katerih se predstavlja preko 20 mednarodnih in slovenskih umetnikov. T.i. finissage se bo danes zgodil v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, zaznamovala ga bo alkemistična ženska mistika z Aisho Devi na čelu. Dogodek pa bo hkrati "vernissage" 27. mednarodnega festivala Mesto žensk.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tema letošnje Sonice Labirint odpira pot koži izhaja iz naslova kompozicije Maryanne Amacher, ustvarjene za plesno družbo koreografa Merceja Cunninghama in služi "kot izhodišče za raziskovanje nevidnih sil, ki obdajajo in izvirajo iz naših teles, so v odnosu z našim okoljem, same med seboj in z mnogimi entitetami, ki nas sestavljajo". Letošnja tema "tudi sam festival dojema kot telo, ki ga vedno znova preoblikuje zvok", so zapisali organizatorji festivala iz Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA.

Za tokratno izdajo so pripravili deset dogodkov, med katerimi so razstava Brezmejni umi telesa v Galeriji Equrna, ki jo je kuriral Brandon Rosenbluth, razstava Tuomasa A. Laitinena v +MSUM, diskurzivni popoldan na novem prizorišču v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo (MAO), zaokrožen s koncertnim večerom, zaznamovanim s premierno predstavitvijo povratniškega albuma Octexa z naslovom Mindrifft ter tradicionalni koncertni večer v CUK Kino Šiška, ki ga je uvedel Domen Gnezda, sledila pa je premiera avdiovizualnega projekta Pareidolia britanskega producenta Spatiala.

Sklep festivala bo drevi potekal v sodelovanju z Mestom žensk v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, kar bo po napovedih vodje festivala Sonica Martina Briclja Barage njihov festivalski finissage, hkrati pa vernissage Mesta žensk. Nastopila bo Aisha Devi, katere performansi povzdigujejo prisvojene vzorce pop in rave kultur, ob njej pa bosta oder zasedli še Jessika Khazrik in Kezz.

Sicer bo odprtje Mesta žensk potekalo v Galeriji Alkatraz, kjer bodo odprli razstavo Četrti vogal: Pravice za naše boje novonastale kolektivne umetniške persone Dr. Xenia - sestavljajo jo umetnice Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Iva Tratnik in umetnik Simon Macuh. Dr. Xenia bodo ob tem izvedli tudi performans.

Osrednja nit letošnjega Mesta žensk je krepitev družbenih vezi s pomočjo skupnostno naravnanih umetniških projektov. Umetniška vodja festivala Iva Kovač je na predstavitvi dejala, da je raznolik in obširen program letošnje dvotedenske izdaje idejno pretežno zasnovala njena predhodnica Teja Reba. Program bo vključeval več kot 130 sodelujočih, razdeljen pa bo na tri programske sklope; Z roko v roki, Kolektivni spomin in Kakšno šolo želimo. Prav slednjega si želijo organizatorke še posebej izpostaviti, saj lahko prinese tudi dejanske spremembe v prihodnje.