Svet 29.9.2021 9:33

Kaseta z neobjavljeno pesmijo Johna Lennona prodana za skoraj 50.000 evrov

Koebenhavn, 29. septembra - Kaseta z neobjavljeno pesmijo Johna Lennona je bila v torek na dražbi avkcijske hiše Bruun Rasmussen v Koebenhavnu prodana za več kot 50.000 evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa. Posnetek je nastal leta 1970 med Lennonovim obiskom Danske, na kaseti pa je poleg omenjene pesmi tudi intervju z Lennonom in Yoko Ono.

Velika Britanija, London. Legendarni član Beatlov John Lennon. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Legendarni član Beatlov John Lennon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Posnetek je na dražbo dala četverica moških, ki so kot najstniki spoznali pevca skupine The Beatles, ko je ta del zime 1969-1970 preživel v majhnem mestu na zahodni obali Danske.

"Posnetek je edinstven, saj gre na njem pravzaprav za pogovor. Nastal je po novinarski konferenci s štirimi dijaki in nekaj novinarji, ki jim je Lennon zaigral nekaj pesmi," je pred dražbo za francosko tiskovno agencijo AFP povedala Alexa Bruun Rasmussen iz dražbene hiše. Dodala je, da ena izmed pesmi na posnetku, Radio Peace, ni bila nikoli objavljena.

Konec decembra 1969 je Lennon skupaj z Yoko Ono obiskal Dansko, da bi preživel nekaj časa z njeno hčerko iz drugega razmerja Kyoko, ki je takrat živela z očetom na severu Jutlandije. Obisk, ki je trajal več tednov, je sprva ostal skoraj neopažen, ko pa so odkrili njegovo prisotnost, je Lennon sklical novinarsko konferenco.

Zaradi vrste nepredvidenih dogodkov in slabega vremena so se štirje srednješolci po novinarski konferenci z Lennonom družili v neformalnem pogovoru. V intervjuju le nekaj mesecev pred razpadom skupine The Beatles je najstnike zanimalo predvsem Lennonovo mirovniško delovanje.