Slovenija 30.9.2021 10:00

Festival Mesto žensk za krepitev družbenih vezi z umetnostjo

Ljubljana, 30. septembra - V Ljubljani bo od sobote do 18. oktobra 27. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Letos je namenjen krepitvi družbenih vezi s pomočjo skupnostno naravnanih umetniških projektov, ohranjanju kolektivnega spomina na dosežke žensk in premisleku, kakšen šolski sistem si želimo. Začel se bo z razstavo Četrti vogal: Pravice za naše boje.

Ljubljana, Cankarjev dom. Festival Mesto žensk, plakat. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Festival Mesto žensk, plakat.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili organizatorji, bo festival razdeljen na tri tematske sklope. Odprli ga bodo s sklopom, imenovanim Z roko v roki, ki je namenjen skupnostnim umetniškim projektom in krepitvi družbenih vezi v času pandemije in zaostrenih političnih razmer. Odprtje bo potekalo v Galeriji Alkatraz s hkratnim odprtjem razstave in s performansom novonastale kolektivne umetniške persone Dr. Xenia - sestavljajo jo umetnice Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Iva Tratnik in umetnik Simon Macuh - z naslovom Četrti vogal: Pravice za naše boje.

Na festivalu bo med drugim svoje raziskovanje participativnih praks v Sloveniji predstavil belgijski Kolektiv Atlas, v okviru evropskega projekta Be Part bo v Stari mestni elektrarni potekala mednarodna skupščina o pravičnih odnosih in delovnih razmerah v svetu umetnosti. Predstavila se bo tudi Nizozemska platforma za dialoško umetnost Building Conversations, potekale pa bodo tudi delavnice z Majo Smrekar in Gjinom Šutićem ter Majo Hodošček.

V drugem festivalskem tematskem sklopu se bo raziskovalo dosežke žensk. V sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT) prirejajo dogodek Hočem osvojiti svet 2.1 - Igralka na prepihu kultur, ki zaznamuje desetletnico smrti teatrologinje in profesorice zgodovine gledališča na AGRFT Barbare Sušec Michieli.

V Kinodvoru pa bo tudi bogat filmski program, ki bo postregel z različnimi filmi, kot je poetična migrantska odiseja dokumentaristke Loredane Bianconi z naslovom O vratih in puščavah ter Slava kraljici! režiserke Tatie Skhirtladze, ki pripoveduje o življenju štirih gruzijskih šahovskih velemojstric.

Tretji sklop Kakšno šolo želimo bo namenjen razmisleku o uradnem učnem načrtu in "njegovi senci, prikritem kurikulumu", so opisali. V Galeriji Škuc bo tako na ogled razstava Annette Krauss Prikriti kurikulum, ki se ukvarja z vprašanjem, kako mladi v srednji šoli dojemajo in raziskujejo prikriti kurikulum. V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana pa bo na Šentjakobskem odru premierno uprizorjena predstava Vse je v redu, ki jo z dijaki iz vse Slovenije pripravljata Nataša Živković in Sara Šabec. V tem sklopu bo potekal tudi strokovni posvet Šola in vrtec skozi ogledalo, ki izpostavlja dobre prakse, umetniška dela in učna gradiva, ki so namenjena preseganju predsodkov v vsakdanjem življenju vrtca in šole.

Zunaj tematskih sklopov se bo na festivalu Mesto žensk zvrstilo še več svetovnih in slovenskih premier različnih predstav. Sklenili pa ga bodo s trilogijo besednih solo performansov Simone Semenič. Performans z naslovom Me, čarovnice se posveča skupinskemu raziskovanju ženskega.

Podobo letošnjega festivala sta oblikovali umetnica Vesna Bukovec in modna oblikovalka Mia Ventin s kolekcijo Mia 4 City of Women, ki je za festival ustvarila festivalsko linijo dežnih plaščev in torb. Za promocijske videe pa je poskrbela Teja Miholič, so še sporočili.