Slovenija 1.10.2021 9:45

Začenja se 10. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Kranj, 1. oktobra - Na Glavnem trgu v Kranju bo ob 17. uri odprtje 10. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj. Letošnji festival osmišlja temo Urbani pejsaž - Razumeti naturo, ki se dotika razumevanja narave in prostora skozi razvoj likovne umetnosti, od samih začetkov dojemanja življenja in do tega, kako ga dojemamo danes. Zaključil se bo 26. oktobra.

Kitajska, Lhasa. Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj je največji likovni festival v Sloveniji, na katerem se predstavlja preko 100 avtorjev iz 26 držav Evrope, Azije in Južne Amerike, usmerja pa ga umetniški vodja festivala Klavdij Tutta, so zapisali na spletni strani VisitKranj.

Festival bodo odprli s pohodom po galerijah ter podelitvijo priznanj in nagrad festivala. Letošnjo nagrado na temo festivala je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) podelila družini Zelenko - Karlu Zelenku, Roku Zelenku in Nini Zelenko. V galerijah pa bodo ob tem razstavljena dela avtorjev, ki so bili nagrajeni na mednarodno uveljavljenih likovnih manifestacijah, Prešernovih nagrajencev in nagrajencev prejšnjih izdaj festivala.

V kranjski Mali galeriji bo posebna razstava posvečena grafičnim delom Zorana Mušiča. Slednji velja za prvega modernističnega slovenskega umetnika, ki se je uveljavil tudi na Zahodu. Najpogostejša motiva njegovega ustvarjanja sta dalmatinsko življenje in dalmatinska zemlja.

Razstavljena bodo tudi dela japonskega umetnika Toshihira Hamana, ki v umetniškem izrazu daje poudarek na zen filozofiji. Izdelal je koncept, pri katerem je zajel nasprotja, ki jih v svoji likovni umetnosti spaja: tradicijo in sodobnost, Zahod in Vzhod, konkretno in abstraktno. "Hamanovo slikarstvo predstavljajo podobe, ki so vezane tako na preteklost, sedanjost in prihodnost. Njegova dela so zaznamovana z okoljem, kjer se stikata duh in oblika," je umetnikovo delo opisala umetnostna zgodovinarka Ana Debeljak.

Posebna pozornost pa bo namenjena tudi osrednji mednarodni razstavi v prostorih Gorenjskega muzeja, kjer bodo na ogled umetniška dela avtorjev iz prostora Alpe - Jadran in Evrope. Predstavili bodo tudi mednarodni fotografski in video izbor.

Festival pripravljajo Likovno društvo Kranj - ZDSLU, Zavod za turizem in kulturo Kranj, ZDSLU, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša - Carnica in Klavdij Tutta.