Svet 1.10.2021 5:00

Evropska filmska akademija počastila dansko režiserko Susanne Bier

Berlin, 1. oktobra - Evropska filmska akademija (EFA) je častno evropsko nagrado za dosežke v svetovni kinematografiji letos namenila danski režiserki, scenaristki in producentki Susanne Bier za bogato mednarodno kariero. Nagrado ji bodo izročili decembra v Berlinu. Susanne Bier je prva ženska režiserka, ki je prejela oskarja, zlati globus, emmyja in nagrado EFA.

Susanne Bier je po študiju v Izraelu, Združenem kraljestvu in na Danskem kariero začela s filmom z angleškim naslovom Freud Leavnig Home. Zgodba o Judinji, ki pri 25 letih še vedno živi s starši v Stockholmu, je leta 1991 prejela nagrado zmaj v Göteborgu in nominacijo za švedsko nagrado Guldbagge, danski igralki Ghiti Norby pa je leta 1992 na podelitvi nagrad EFA prinesela nagrado za glavno žensko vlogo.

V sporočilu za javnost je naveden tudi njen film z angleškim naslovom Open Hearts s Sonjo Richter, Nikolajem Lieom Kaasom in Madsom Mikkelsenom o posledicah prometne nesreče, po kateri ostane mož paraliziran od vratu navzdol. Film je leta 2002 v Torontu prejel nagrado FIPRESCI, prejel je tudi dansko nagrado občinstva robert.

Film Brata o sorojencih in psiholoških posledicah vojne je leta 2005 prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance, prejel je tudi kar osem nominacij za nagrade EFA. Film z angleškim naslovom After the Wedding z Madsom Mikkelsenom v vlogi vodje indijske sirotišnice pa je leta 2006 prejel dve nominaciji za nagrade EFA, nominacijo za oskarja in deset nagrad robert.

Za film Boljši svet z Mikaelom Persbrandtom, Trine Dyrholm in Ulrichom Thomsenom je Susanne Bier prejela nagrado za režijo na podelitvi nagrada EFA leta 2011, film je poleg številnih drugih nagrad prejel tudi oskarja za najboljši tujejezični film. Romantična komedija Ljubezen je vse kar potrebuješ s Trine Dyrholm in Pierceom Brosnanom je bila premierno prikazana v Benetkah leta 2012, leta 2013 pa je prejela nagrado za evropsko komedijo na podelitvi nagrad EFA.

Leta 2014 je Susanne Bier režirala ameriško-francosko dramo Serena z Bradleyjem Cooperjem in Jennifer Lawrence, sledila ji je danska drama z angleškim naslovom A Second Chance, v kateri je zaigral Nikolaj Coster-Waldau.

Leta 2016 je režirala svojo prvo televizijsko serijo The Night Manager s Tomom Hiddlestonom, Hughom Lauriejem in Olivio Colman, za katero je prejela nagrado emmy za najboljšo režijo. Sledila je Netflixova grozljivka Bird Box s Sandro Bullock v glavni vlogi, ki je drugi najbolj gledan Netflixov izvirni film vseh časov. Lani je režirala uspešno HBO-jevo miniserijo The Undoing z Nicole Kidman in Hughom Grantom, prihodnje leto pa bo prevzela režijo prve sezono serije The First Lady za Showtime.

Susanne Bier bo častna gostja 34. podelitve nagrad EFA 11. decembra v Berlin, so pri EFA zapisali v sporočilu za javnost.