Slovenija 3.10.2021 8:00

V Mariboru nov glasbeni festival Minoriti

Maribor, 3. oktobra - V mariborski Minoritski cerkvi se danes začenja prvi Glasbeni festival Minoriti, ki obljublja raznobarvno paleto koncertov. Pripravljata ga glasbeno društvo Saksofonija in Društvo ljubiteljev rock glasbe BOOM v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor. Letošnji častni gost je Brane Rončel.

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Po več kot štirih desetletjih opažava, da ima Maribor še vedno izvrstno in radovedno glasbeno občinstvo, marsikdo izmed njih se z nostalgijo spominja zlatih časov izpred štirih desetletij. Od takrat je v Sloveniji vzniknilo tudi veliko sodobnih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev visokega umetniškega profila, ki pa kljub velikemu številu glasbenih festivalov pri nas ne najdejo prostora za kontinuirano umetniško delovanje," sta v napovedi festivala izpostavila njegova pobudnika Milko Lazar ter Matjaž Drevenšek.

Ugotavljata, "da je čas zrel in primeren, da Maribor s svojim vrhunskim potencialom znova postane središče nečesa novega in kakovostnega", in sicer z vsakoletnim nekajdnevnim festivalom raznovrstne in skrbno izbrane sodobne umetniške glasbe, na katerem se bodo predstavili predvsem domači glasbeni ustvarjalci in poustvarjalci in ki bo vsebinsko ter organizacijsko popolnoma samostojen in neodvisen od drugih koncertnih organizatorjev in ponudnikov v tem mestu.

"Festival pomeni najin pristni poklon in zahvalo najinemu Mariboru, saj sva ravno v tem mestu kot učenca in dijaka sprejela ključne glasbene smernice in se odločila za umetniško pot, po kateri hodiva še danes. Minoritska cerkev v kompleksu Lutkovnega gledališča Maribor, ki se lahko kosa s podobnimi, tudi v tujini redkimi, prostori, se izkazuje kot idealen zvočni in scenski prostor za posebne, izbrane in prostoru primerne akustične oz. diskretno ozvočene sodobno glasbene umetniške projekte," sta še dodala.

Dogajanje bodo začeli z lutkovno predstavo za odrasle Besede iz hiše Karlstein v režiji Silvana Omerzuja. V ponedeljek bo nastopil Zagrebški kvartet saksofonov, dan kasneje Duo Novum, v sredo pa duo pianistov Milka Lazarja in Bojana Goriška.

V nadaljevanju bodo na festivalu nastopili še duo Luka Juhart in Uroš Rojko ter zasedba LJD Ensemble, zaključek pa bo v soboto z lutkovno predstavo za najmlajše občinstvo Drobtine iz mišje doline v režiji Nike Bezeljak.