Svet 1.10.2021 14:16

Kratki film Babičino seksualno življenje nagrajen na festivalu Encounters 2021

Bristol, 1. oktobra - Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je na vodilnem britanskem festivalu kratkega filma Encounters 2021 v kategoriji animiranega filma prejel posebne omembe žirije, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Žirija je v obrazložitvi zapisala: "Babičino seksualno življenje je neverjetno močan film, ki spodbuja gledalca k razmišljanju. Popolna kombinacija zahtevne teme je predstavljena v igrivem slogu. To bo eden tistih filmov, ki si jih bomo zapomnili za zmeraj."

Film pripoveduje o izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič. Skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film je slovensko-francoska koprodukcija. Slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency. Prejel je sredstva Creative Europe MEDIA, film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film, sofinanciral ga je SFC.

Festival Encounters 2021 je potekal od 1. do 30. septembra na spletu, film pa je imel britansko premiero istočasno s svetovno premiero na festivalu v kanadski Otavi, ki velja za enega najpomembnejših festivalov animacije ter najstarejši festival animiranega filma v Severni Ameriki.

Kot so še sporočili s SFC, sicer film Babičino seksualno življenje nadaljuje s pestro festivalsko potjo, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v Vancouvru, na Animi v Kordobi, na 40. festivalu kratkih filmov v Uppsali na Švedskem in na AFFI festivalu v Los Angelesu. Slovensko občinstvo si ga bo lahko kmalu ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma.