Slovenija 4.10.2021 9:21

Na festivalu StopTrik glavna nagrada za film Bestia iz Čila

Maribor, 4. oktobra - Na 11. Mednarodnem filmskem festivalu stop animacije StopTrik, ki se je v nedeljo zaključil v Mariboru, je glavno nagrado po izboru občinstva prejel film Bestia (Zver) Huga Covarrubiasa. Izdelek temelji na resničnih dogodkih in raziskuje življenje policijske tajne agentke med vojaško diktaturo v Čilu.

Maribor. Mednarodni filmski festival StopTrik. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mednarodni filmski festival StopTrik.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Nagrado v sklopu Borderlands, kjer so izpostavljeni dosežki na področju eksperimentiranja s tehnikami stop animacije v kombinaciji z drugimi pristopi, so prisodili filmu When We Fell (Ko smo padli), pod katerega se podpisujeta Ben Spooner in Morgan Twiston Davies iz Velike Britanije. Po navedbah organizatorjev festivala gre v tem primeru za vizualno in glasbeno sodelovanje, ki raziskuje tanko mejo med svobodo in uničenjem.

Nagrado po izboru študentske žirije je prejel film I'm Here / Jestem tutaj (Tukaj sem) Julie Orlik s Poljske, ki prikazuje, kako starejši moški skrbi za paralizirano ženo. "Pokazala nam je, da ni potrebe po neposrednem prikazovanju resnice, ampak se zgolj osredotočiti na srž zgodbe. Z le enim kadrom, ki prikazuje materine zadnje dneve, skupaj z nenehnimi spremembami osvetlitve in premišljenim izbiranjem prizorov, verjamemo v svet od trenutka, ko vstopimo vanj. S svojo minimalistično estetiko obenem ohranja zanimanje in vzbuja empatijo. Groteskni videz in srhljiva tišina ustvarjata intenziven občutek, ki ostane še dolgo po koncu filma," je v utemeljitvi zapisala žirija.

Nagrado v sklopu Borderlands je pripisala filmu #upor_poljskih_žensk v režiji kolektiva animatorjev s Poljske. "Vsebuje močno politično sporočilo, ki je žal še vedno aktualno v današnjem času," piše v utemeljitvi.

Za posebno omembo študentske žirije so njene članice izbrale animacijo Bestia Huga Covarrubiasa, ki je prejel tudi grand prix mednarodnega tekmovalnega programa na StopTriku. "Zaradi svojega brezhibnega pripovedništva, občutka za kadriranje, realizma, ki se na edinstven način dotika intimnega odnosa med žensko in njenim psom, ki ne govori le o ljubezni in naklonjenosti, ampak o tem, kako težko je prekiniti krog osamljenosti in sovraštva do sebe," so izpostavile.

Direktorica festivala Olga Bobrowska je posebej izpostavila film Push This Button, if You Begin to Panic (Če vas začne grabiti panika, pritisnite ta gumb) Gabriela Böhmerja zaradi "dodelane in sočutne uporabe animacije kot orožja proti neizogibnim strahom in tesnobam".

Festival StopTrik prinaša izbor animiranih filmov v tehniki stop animacije, letošnji tematski okvir je bil animirana mitologija. Iz Maribora se zdaj seli na Poljsko; poljska različica bo med 5. in 7. novembrom v Lodžu.