Slovenija 5.10.2021 8:00

V Šentjurju koncert v spomin na Ipavca in Čajkovskega

Šentjur, 5. oktobra - Na Ipavčevem vrtu v Šentjurju bo drevi koncert v spomin na Josipa Ipavca, ki mu je slovenska kulturna in glasbena javnost posvetila letošnje leto, in Petra Iljiča Čajkovskega, katerega jubilej je bil obeležen lani. Na koncertu bodo nastopili tenorist Tilen Udovič, sopranistka Marina Igritskaya, violinistka Inga Ulokina in pianistka Olga Ulokina.

Kot so sporočili s šentjurske občine, sta oba omenjena skladatelja svoj navdih za samospeve črpala pri velikih pesnikih romantizma, med drugim tudi pri Goetheju. Njegove pesmi so skupna točka obema romantikoma in iztočnica za mnogotera dela skladateljev.

Sopranistka in operna solistka Marina Igritskaya je dobitnica nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, prejemnica posebne nagrade žirije na ruskem državnem tekmovanju samospeva Kraljična samospeva.

Baritonist in violinist Tilen Udovič je dobitnik nagrad na državnem in mednarodnih tekmovanjih, je tudi zunanji sodelavec orkestra Slovenske filharmonije.

Violinistka in pedagoginja Inga Ulokina je prejemnica rektorjeve nagrade Zagrebške akademije za glasbo, prav tako je koncertna mojstrica Ljubljanskega godalnega ansambla in Zagrebškega komornega orkestra.

Pianistka in muzikologinja Olga Ulokina je profesorica na Umetniški gimnaziji Velenje in na Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani, ki je posebej za ta koncert priredila nekatera dela Ipavca.