Svet 4.10.2021 13:47

Mandićev Sanremo nagrajen v Turčiji, Steakhouse Špele Čadež v Kanadi

Izmir/Ottawa, 4. oktobra - Film Miroslava Mandića Sanremo je iz 7. Balkan Panorama Festivala v turškem Izmirju odnesel dve nagradi: za najboljšo režijo ter za najboljšega igralca, ki jo je prejel Sandi Pavlin. Uspešen je bil tudi kratki animirani film Steakhouse Špele Čadež, ki je na festivalu animiranega filma v Severni Ameriki dobil nagrado za najboljšo tehniko animacije.

Celovečerec scenarista in režiserja Mandića Sanremo, ki je slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022, je svetovno premiero doživel lani novembra v Talinu, odtlej pa gostoval na številnih mednarodnih festivalih.

Filmska zgodba je postavljena v dom starejših občanov, protagonista sta oskrbovanca Bruno in Duša, ki se občasno srečujeta, skupaj preživljata čas, čeprav vedno sproti pozabljata, da se sploh poznata. V filmu poleg Pavlina igrajo še Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Slavnostna premiera filma bo v sklopu projekta Naši filmi doma v torek v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe. Po prvi projekciji si bo film v Cankarjevem domu mogoče ogledati še od 13. do 18. oktobra. Film se bo pozneje predstavil tudi na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu ter kasneje po Art kino mreži Slovenije, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V tekmovalni program turškega festivala, ki je potekal med 27. septembrom in 3. oktobrom, se je uvrstil tudi drugi kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna. Država v fokusu je bila letos Slovenija, turško občinstvo pa si je skupaj ogledalo 12 slovenskih filmov, šest celovečernih in šest kratkih.

Na enem najpomembnejših festivalov animiranega filma v Severni Ameriki, ki je potekal v Ottawi med 22. septembrom in 3. oktobrom, pa je slavil kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež, ovenčan z nagrado za najboljšo tehniko animacije. Žirija je o filmu zapisala: "Medtem ko so Jurija Norsteina imenovali za največjega mojstra tehnike multiplan kolažne animacije, menimo, da je seznamu potrebno dodati novo ime. Za predstavitev kompleksne zgodbe nas je analogna tehnika v filmu Steakhouse začarala in po našem mnenju odprla novo obdobje multiplan animacije."

Film tematizira psihično nasilje v intimnem okolju družine. V risbi in animaciji so poleg Špele Čadež sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clementine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Svetovna premiera filma Steakehouse je bila v tekmovalnem programu kratkih filmov letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu, kjer je prejel posebno omembo mladinske žirije.

Film nadaljuje festivalsko pot, med drugim se bo predstavil na mednarodnih filmskih festivalih Guadalajara v Mehiki, Sitges v španski Kataloniji in na 40. festivalu kratkih filmov v Uppsali na Švedskem. Slovensko občinstvo si ga bo lahko ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma, so še sporočili iz SFC.