Svet 5.10.2021 6:00

Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof dopolnil 70 let

Ljubljana, 5. oktobra - Priznani irski glasbenik Bob Geldof, ki je v 70. letih minulega stoletja zaslovel kot pevec irske zasedbe The Boomtown Rats, kasneje pa se je podal na uspešno samostojno pot, danes praznuje 70. let. Znan je tudi po svojem aktivizmu, dobrodelnih projektih proti lakoti ter po neposrednih kritičnih izjavah.

Maribor. Irski glasbenik Bob Geldof. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Irski glasbenik Bob Geldof.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Zaslovel je s skupino The Boomtown Rats, ki so bil del punk rock scene, na kateri so bili v ospredju Sex Pistols, The Clash, The Jam in The Stranglers. Bili so na turnejah z Ramones in Talking Heads ter postali eden najbolj izpostavljenih bandov v drugi polovici 70. let in v 80. letih.

Na vrhu glasbenih lestvic so bile številne uspešnice z njihovih plošč, kot so Lookin' After No 1, She's So Modern, Someone's Looking At You, Rat Trap. Ena najbolj znanih skladb pa je pesem I Don't Like Mondays, s katero je neizbrisno zaznamoval vse ponedeljke tega sveta in je bila njegov odziv na srednješolski masaker v San Diegu. Po odhodu iz skupine se je odločil za samostojno pot in jo tlakoval z uspešnicama This Is the World Calling in The Great Song of Indifference.

Leta 1984 je takrat najbolj znane britanske glasbenike angažiral v dobrodelno superskupino Band Aid, da bi s pesmijo Do They Know it's Christmas?, ki jo je napisal s kolegom Midgeom Ureom, pomagala zbirati denar za pomoč lačnim v Etiopiji. Skladba je dosegla izjemno priljubljenost. Več kot desetletje je bila najbolj prodajan singel v Veliki Britaniji, po vsem svetu pa so prodali več kot 3,5 milijona izvodov. V dobrodelne namene so jo pozneje posneli še trikrat, leta 1989 in 2004 za boj proti lakoti ter leta 2014 za zbiranje sredstev proti eboli.

Leta 2005 je odmeval tudi njegov projekt - koncert Live 8 v osmih najvplivnejših državah in v Južnoafriški republiki. Na njih so nastopila zveneča imena iz sveta rock in pop glasbe z namenom, da bi prepričali voditelje skupine G-8, ki so se v tistem času srečali na Škotskem, k odpisu dolgov revnejšim državam in povečanju razvojne pomoči Afriki.

Dolga leta je bil prvi glasbenik na spisku za Nobelovo nagrado za mir, leta 1986 mu je angleška kraljica podelila viteški naziv in odtlej se ga drži vzdevek Sir Bob. Zaradi dobrodelnega dela in osveščanja o revščini je prejel številne častne doktorate, nagrade in priznanja, leta 2005 pa tudi nagrado brit za življenjsko delo. Svoja prizadevanja nadaljuje z delom v neprofitnih organizacijah One Campaign, skupaj s pevcem Bonom, in Africa Progress Panel, ki ga je ustanovil Kofi Annan.

Lani so mu v Zagrebu pred koncertom skupine Boomtown Rats, ki se je znova združila leta 2013, podelili hrvaško glasbeno nagrado porin za posebne dosežke v glasbi.

Geldof, ki so mu na irski televiziji RTE že pripravili rojstnodnevno presenečenje, ki so se ga udeležili glasbeniki, kot so Elton John, Bono, Ringo Starr, Sting in Roger Waters, je znan tudi po svojih kritičnih izjavah. Leta 2017, ko je nastopil na Lentu, z njimi ni varčeval niti v primeru Slovenije. Tako je tedaj med drugim za časnik Večer dejal: "Vaš nacionalizem je ogaben. Je nevarna igrača, s katero se ne znate igrati. Se ga boste kdaj znebili? Nikoli! Vsi skupaj smo v bistvu plemena, plemensko razdeljeni. Pa ne samo vi, v bistvu celotna Evropa," je razmišljal.