Slovenija 5.10.2021 15:22

Tantadruj za življenjsko delo letos Ivu Barišiču

Nova Gorica, 5. oktobra - Dobitnik letošnje nagrade tantadruj za življenjsko delo je upokojeni novogoriški igralec Ivo Barišič. V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor. Nagrado bo na slovesnosti po premieri predstave prejel v četrtek.

Žirija za podelitev nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki so jo sestavljali Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh, je zapisala, da je Ivo Barišič nedvomno ena najbolj prepoznavnih primorskih gledaliških osebnosti.

Poleg številnih nagrad za posamezne vloge je za obsežen in umetniško presežen igralski opus prejel odličje Marija Vera za življenjsko delo (2013) Združenja dramskih umetnikov Slovenije in nagrado za življenjsko delo Ita Rina (2021) Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

"Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969, ko je novogoriško gledališče postalo profesionalna institucija. In nato je bil skoraj pol stoletja dobri in mili Igralec, eden najbolj ustvarjalnih članov Primorskega dramskega gledališča, ki je spričo izjemnih dosežkov umetniškega ansambla preraslo v institucijo nacionalnega pomena," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Ustvaril je več kot 200 gledaliških vlog. Naj so bile male ali velike, vselej so bile lucidne in šarmantne. Blestel je tako v klasičnih kot sodobnih dramah, komedijah in tragedijah, s posebno naklonjenostjo se je soočal z izzivi v eksperimentalnih oziroma raziskovalnih uprizoritvah, nastopil pa je tudi v več kot 20 filmih.

"Ob markantnih režiserjih različnih generacij in estetik je z žlahtno radovednostjo in odprtostjo za nov gledališki jezik nenehno nadgrajeval in posodabljal svoj način igre. Njegova iskrena in iskriva želja vsakokrat znova ustvariti čim bolj pretanjeno doživeto figuro je z leti postajala vse bolj cenjena in spoštovana," je še zapisala žirija.

Na četrtkovi slovesnosti bodo podelili tudi nagrade za predstavo v celoti, igralsko stvaritev in gledališki dosežek (člani žirije so Andraž Gombač, Ivana Zajc in Gojmir Lešnjak). Nagrajenci bodo razkriti na slavnostni podelitvi.

Nagrado, poimenovano po knjižnem junaku Cirila Kosmača, so tri primorska gledališča leta 2011 ustanovila z namenom, da vsakoletno počastijo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.