Slovenija 7.10.2021 9:23

V CD začetek cikla Skrivnost Dostojevski ob 200. obletnici pisateljevega rojstva

Ljubljana, 7. oktobra - S projekcijo filma Partner se v Cankarjevem domu (CD) drevi začenja cikel Skrivnost Dostojevski, ki so ga pripravili ob 200. obletnici rojstva ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Cikel, ki bo ob filmskih projekcijah ponudil okroglo mizo, predavanja, pogovor, gledališki predstavi in razstavo, se bo sklenil januarja.

Ljubljana. Dvorana, sedeži. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dvorana, sedeži.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Sklop Dostojevski na filmu bo drevi uvedel film Partner v režiji Bernarda Bertoluccija, v petek mu bo sledil film Zločin in kazen režiserja Akija Kaurismakija, ogledati pa si bo mogoče še filme Žepar (Robert Bresson), Krotko dekle (Sergej Loznica)in Sovražnik (Živojin Pavlović).

Za 28. oktober je napovedana okrogla miza na temo Dostojevski, publicist in esejist. Kot so zapisali v CD, ob izidu Peterbruškega letopisa v sodelovanju z založbo Goga snujejo predstavitev feljtonov Dostojevskega, v katerih je spregovoril o nacionalni ideji in ruski samobitnosti, beseda pa bo tekla tudi o avtorjevem publicističnem ustvarjanju.

K sodelovanju so povabili Tatjano Kasatkin, vodjo raziskav pri Inštitutu za svetovno literaturo Gorkega Ruske akademije znanosti, vodjo centra Dostojevski in svetovna kultura pri Inštitutu za svetovno literaturo Gorkega Ruske akademije znanosti ter predsednico raziskovalnega odbora za umetniško dediščino Dostojevskega v okviru Znanstvenega sveta za zgodovino svetovne kulture Ruske akademije znanosti, slovenske sogovornike ter Miloslava Gudovića, enega vidnejših srbskih filozofov.

Sklop osmih predavanj Dostojevski in jaz je povezan z istoimenskim zbornikom, ki je letos izšel pri LUD Literatura in v katerem je s svojimi prispevki sodelovalo 17 avtorjev. Namen zbornika je bil aktualizirati literarni opus F. M. Dostojevskega in njegovo intelektualno zapuščino.

Sklop bo 8. novembra uvedel filozof, pesnik in prevajalec Gorazd Kocijančič, ki bo predstavil strukturne vzporednice med svojo lastno filozofijo hipostaze in ontologijo življenjsko-svetne problematike, kakršno je v svojih zgodbah ubesedoval in umetniško izrazil Dostojevski. Sledila bodo predavanja Ivana Verča, Igorja Grdine, Matica Kocijančiča, Neže Zajc, Sergeja Valijeva, Toma Virka in Blaža Podlesnika.

V Linhartovi dvorani bo 9. novembra s predstavo Idiot gostovalo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba. Kot so zapisali v CD, so radovednost, ljubezen, rivalstvo, žrtvovanje, trpljenje, neodločnost, nešteto majhnih in velikih nesreč le nekatere vrline enega najvznemirljivejših romanov Dostojevskega, uprizorjenega na odru zagrebškega gledališča.

Za 11. in 12. november je napovedana predstava Banket. Črna oda sedanjosti. Predstavo, nastalo po motivih romana Dvojnik Dostojevskega, dopolnjuje glasba Roberta Schumanna. V vlogah protagonistov - Junaka in Pianista - nastopata Sebastjan Starič in Nejc Lavrenčič, režijo podpisuje Tatjana Peršuh. Avtorska interdisciplinarna uprizoritev Banket je nastala v produkciji Zavoda za sodobno umetniško prakso in teorijo 0.1 in v koprodukciji s CD.

V Ljubljano pa na povabilo CD in LUD Literatura, ki je izdalo veliko biografijo Dostojevski, prihaja tudi avtorica knjige, ruska literarna zgodovinarka Ljudmila Saraskina. V svetovnem merilu ena najboljših poznavalk življenja in dela Dostojevskega bo v CD gostovala 11. januarja, z njo se bo pogovarjal prevajalec in pobudnik prevoda biografije Dostojevski Borut Kraševec.

Poleg tega bo od 29. oktobra do 15. novembra v prvem preddverju CD na ogled razstava ob 200-letnici rojstva Dostojevskega.