Na hitro prelistano 9.10.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. oktobra - Pri založbi Litera so izdali roman Klemna Piska Mamutova oporoka, pri založbi Zala pa roman Milijonček za prijaznost Arnfinna Koleruda. Pri Mladinski knjigi je izšla deveta knjiga iz serije Pasji mož Dava Pilkeyja z naslovom Kažin in kazen, pri Mohorjevi Celovec pa knjiga Prijatelj z ostrimi zobmi Oliverja Scherza z ilustracijami Barbare Scholz.

Ljubljana. Knjiga Klemna Piska z naslovom Mamutova oporoka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Klemna Piska z naslovom Mamutova oporoka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Prijatelj z ostrimi zobmi avtorja avtorja Oliverja Scherza z ilustracijami Barbare Scholz. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Prijatelj z ostrimi zobmi avtorja avtorja Oliverja Scherza z ilustracijami Barbare Scholz.
Foto: STA

Ljubljana. Deveta knjiga iz serije o Pasjemu možu avtorja Dava Pilkeyja. Foto: STA

Ljubljana.
Deveta knjiga iz serije o Pasjemu možu avtorja Dava Pilkeyja.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Milijonček za prijaznost norveškega avtorja Arnfinna Koleruda. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Milijonček za prijaznost norveškega avtorja Arnfinna Koleruda.
Foto: STA

PRI LITERI PISKOV ROMAN MAMUTOVA OPOROKA

V zbirki svetovne sodobne proze Babilon založbe Litera je izšel "roman o raziskovanju dvojine" Klemna Piska Mamutova oporoka. Po navedbah založbe gre za provoosebno izpoved doktorja Žažlja, ki po naporni tridnevni poti prispe na kongres v turistično vasico na vzhodu Litve: "Hotel, v katerem prebivajo učenjaki z vsega sveta, je v slabem stanju, po njem se sprehajajo podgane. Doktor Žaželj si mora sobo deliti z bahrajnskim profesorjem El Hadž Baharjem in ta ga ves čas spravlja ob živce. Oba si prizadevata za naklonjenost organizatorke kongresa, magistre Dorote Šenkjevič. Žaželj upa, da bo končno pozabil na nekdanje dekle Margarito, toda ta kar naprej napolnjuje njegove misli. Nenadoma se na kongresu pojavita skrivnostni osebi in zbranim akademikom sporočita pomembno novico, ki je za doktorja Žažlja usodna."

Pisk (1973) je od leta 2000 samostojni kulturni ustvarjalec. Kot pesnik je opozoril nase s prvo pesniško zbirko Labas vakaras(1998), tej sta sledili Visoko in nagubano prapočelo (2000) in Mojster v spovednici (2002). Izbor iz njegove poezije je bil preveden v poljščino. Piše tudi radijske igre (Lahko noč, Matija Čop, izvedba 1998), kratko prozo (Pihalec, 2007) in literarne kritike (Stihi pod nadzorom, 2004). Prevaja iz poljščine in litovščine.

HUMOREN ROMAN O MILIJONSKEM ZADETKU NA LOTERIJI

Pri založbi Zala so v prevodu Darka Čudna izdali humorno napisan roman Milijonček za prijaznost norveškega avtorja Arnfinna Koleruda. V njem nekega povsem običajnega dne Frank in mama na loteriji zadaneta 24 milijonov kron. Ko pa se razve, kdo sta srečna dobitnika, je njunih običajnih dni konec. Mama si želi prijaznih ljudi, zato obljubi najprijaznejšemu v skupnosti nagrado - milijon kron. Med otroki in odraslimi se začne tekma. Tekma v prijaznosti. Tekma za denar. Medtem se mama in Frank umakneta na počitnice na jug, pod slepeče sonce. Mama si zatiska oči, Franku pa se odpre svet s hitro sklenjenimi prijateljstvi in neslutenimi spoznanji. Kot da so kratke počitnice namenjene bliskovitemu odraščanju. Kot so še zapisali pri založbi, roman dodobra razkriva človeške značaje, slabosti in veličine in odpira mnoga vprašanja. Osrednje pa je, ali je denar res sveta vladar?

Kolerud (1968) je preživljal otroštvo v Isfjordnu v Romsdalu. Za prvo objavljeno delo Upanje, da snežni plug ne pride leta 1996 je prejel debitantsko nagrado norveškega ministrstva za kulturo za otroško in mladinsko literaturo. Za delo Prihajamo ali ne (2004) je prejel nagrado kritikov, novo norveško nagrado za otroško književnost, nagrado za literaturo Gura Sandsdalena, in bil nominiran za ugledno nagrado Brage. Leta 2017 je za mladinski roman Milijonček za prijaznost prejel literarno nagrado norveškega ministrstva za kulturo. Kolerud živi v Flatraketu v Nordfjordu. Piše tako za otroke kot za odrasle in rad igra šah.

PASJI MOŽ TER KAŽIN IN KAZEN

Pri Mladinski knjigi so izdali deveto knjigo iz serije o Pasjemu možu Dava Pilkeyja. Nova dogodivščina najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo je naslovljena Kažin in kazen. V njej se po zapisu založbe Pasji mož s pomočjo pogumnega in srčnega malega Petrčka, Ade-hadeja in preostale druščine spoprijema z novimi in starimi zlobneži ter sklepa trdna zavezništva. Ob tem pa se porajajo vprašanja, ali lahko dobra dela prevladajo nad slabimi, kako je za zmeraj premagati podleže in kriminalce, je prijateljstvo res najbolj pomembna reč na svetu?

Ko je bil Pilkey (1966) še otrok, so mu diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnosti ter disleksijo. Med poukom je bil tako moteč, da so ga učitelji vsak dan pošiljali sedet na hodnik. Na srečo je rad risal in si izmišljeval zgodbe. Na hodniku je ustvarjal izvirne stripe - čisto prve prigode Pasjega moža in Kapitana Gatnika. Pilkey je na fakulteti spoznal učitelja, ki ga je spodbujal, naj ilustrira in piše. Pasjega moža in stripe o Kapitanu Gatniku v slovenščino prevaja Boštjan Gorenc Pižama.

KAKŠEN JE PRIJATELJ Z OSTRIMI ZOBMI?

Založba Mohorjeva Celovec je izdala knjigo Prijatelj z ostrimi zobmi avtorja Oliverja Scherza z ilustracijami Barbare Scholz. V njej Tomi navdušeno skaklja po gozdu in spravlja zaklade v obustne mešičke: polžjo hišico, ptičje pero, krilo kačjega pastirja. Na lepem pa se zaleti v volka - najhujšega sovražnika tekunic. Strašni volk ne hlastne po njem, temveč ga le nemočno pogleda. Očitno je hudo poškodovan. Kako naj ga Tomi pusti samega? Vsak dan mu nosi hrano in sčasoma se spoprijateljita, vendar je njuno prijateljstvo kmalu postavljeno pred težko preizkušnjo, so vsebino povzeli pri založbi.