Slovenija 12.10.2021 9:00

V SMG ljubljanska premiera predstave Vročina

Ljubljana, 12. oktobra - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi ljubljanska premiera predstave Vročina v režiji Žige Divjaka. Avtorji besedila so režiser in igralci, s predstavo, ki se posveča podnebni krizi, pa želijo po Divjakovih besedah opozoriti na alarmantnost stanja, ki je posledica aktualne ureditve sveta.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava, ki je že doživela premiero na festivalu Štajerska jesen, je koprodukcija omenjenega festivala, SMG in zavoda Maska. Divjak je na novinarski konferenci pred ljubljansko premiero povedal, da je bila, ker je predstava mednarodna koprodukcija, logična tudi izbira teme. Podnebna kriza namreč zadeva vse.

Za izhodišče je vzel občutek, da krize, čeprav se zavedamo njene resnosti, kot da na nek nek način ne moremo čisto dojeti. Če smo v drugih bojih pripravljeni poseči po radikalnejših sredstvih ter se jasno in glasno, pa tudi nasilno, zoperstaviti posegom v naša življenja, pri podnebni krizi vlada manko.

Kot je še dejal, so pri ustvarjanju predstave izhajali iz misli, ki jih je v svoji knjigi How to Blow Up a Pipeline (Kako razstreliti naftovod) zbral švedski avtor Andreas Malm, ki govori o tem, "kako se okoljski boj ne bi smel bati tega, da postane nekoliko radikalnejši, če hočemo imeti prihodnost kot človeštvo".

O ustvarjalnem procesu pa je Divjak povedal, da so sproti razvijali format, videz in dramaturgijo predstave. "Izhodišča so bila zelo jasna, a smo imeli dovolj poguma, želje in ustvarjalnosti, da smo plavali po materialu in iskali tisto, kar je zadaj," je dodal.

V predstavi igrajo Damir Avdić, Mina Palada, Draga Potočnjak, Maya Sara Unger, Vito Weis in Gregor Zorc.

Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović, glasbo in oblikovanje zvoka podpisuje Blaž Gracar, Andreas Malm je bil tudi strokovni sodelavec predstave, oblikovanje svetlobe ima na skrbi David Orešič. Predstava je večinoma v angleščini, deloma tudi v slovenščini in bosanščini.