Slovenija 13.10.2021 9:04

Festival Indigo vabi v Cukrarno na Masovno hipnozo

Ljubljana, 13. oktobra - Na novi lokaciji v Cukrarni se danes začenja 6. izdaja festivala Indigo, ki bo do petka ponudil več dogodkov pod naslovom Masovna hipnoza, čez slab teden pa še pogovor med sodobnima mislecema Yanisom Varoufakisom in Slavojem Žižkom. Festival bo po napovedi ponudil razmislek o nekaterih aktualnih vprašanjih, ki bremenijo naš vsakdan.

Ljubljana. Galerija Cukrarna. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Cukrarna.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Čas pandemije je pretresel svet in ga dodobra spremenil. Ob tem so antagonizmi in problemi, s katerimi se soočamo, ostali. Še več, njihova razdiralna moč se potencira. Neoliberalni konstrukti, populizmi, ideologije, za katere smo mislili, da so izginile, se razraščajo. Podnebne spremembe uravnavajo naš vsakdan. Laži in neresnice so zavzele digitalne medije. Skratka, konglomerat "neuravnovešenih" dogodkov in ljudi spreminja svet, ki smo ga bili vajeni. Ne da bi se zavedali, drvimo v masovno hipnozo stanja otopelosti - ne da bi vedeli, kdo jo sproža, vodi, lahko bi celo rekli orkestrira, zavestno ali nezavedno," so ob letošnji brezplačni izdaji zapisali organizatorji.

V času festivala bodo skušali sprožiti kar nekaj razmislekov o temah, ki bremenijo naš vsakdan, ter detektirati vzročne povezave, ki so privedle v aktualno stanje. Današnji popoldan bodo zaznamovali predavanje Drugo antropoceno opozorilo: Osebnost narave Marjetice Potrč, ki mu bo sledil pogovor z umetniško vodjo Cukrarne Alenko Gregorič, pogovor Miloša Kosca z arhitekti biroja Scapelab, ki so zasnovali prenovo Cukrarne, ter pogovor Luke T. Zagoričnika z glasbenikoma Stephenom O'Malleyjem in Kali Malone.

V glasbenem večernem delu se bodo drevi zvrstili nastopi Mateja Končana - kleemarja, ki je lansko poletje izdal album No Love in Modern World, DJ set v družbi Drone Emojija, z vaporwaveom navdahnjenega glasbenega projekta anonimnega producenta iz Ljubljane, ter koncert treh veteranov slovenske glasbene scene, DJ-ev Borke in Baktota ter bobnarja Marjana Stanića, združenih v Jimmy Barka Experience.

V četrtek in petek bo popoldan potekal sejem knjige umetnika Caffeine Hours 2021, na katerem se bodo srečali lokalni oblikovalci, ilustratorji, fotografi, umetniki, ustvarjalci ter neodvisni in mikro založniki, potekalo pa bo tudi več prezentacij. Pod večer se bo s še dvema izstopajočima glasbenima gostoma letošnje izdaje, članoma britanskega dua Mouse on Mars, pogovarjal glasbenik in DJ Brandon Rosenbluth, sicer pa bo četrtkov večer poleg koncerta Kali Malone v sodelovanju z Lucy Railton in Stephenom O'Malleyjem zaznamoval še DJ set TUUM-a.

Petkov diskurzivni program bo zaznamoval pogovor ob izidu slovenske izdaje knjige Marka Fisherja Kapitalistični realizem, na katerem bodo misli soočili priznani filozof Mladen Dolar, pisateljica in filozofinja Nina Power ter filozof in nekdanji performer Gregor Moder. Poleg koncerta dua Mouse on Mars, "ki se elektronske glasbe loteva z nenasitno radovednostjo in izjemno domiselnostjo", pa bo petkov glasbeni program vključeval še koncert kvarteta Sujevera ter veliki finale v družbi DJ Boža in Sladkega greha.

Skoraj s tednom zamika pa je za 21. oktober napovedan še pogovor med grškim ekonomistom in aktualnim vodjo vseevropskega političnega gibanja DiEM Yanisom Varoufakisom ter priznanim filozofom Slavojem Žižkom. Organizatorji napovedujejo, da bo pogovor med sodobnima mislecema "daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih", saj se bo "z brezobzirno odkritostjo lotil vprašanj, ki tarejo današnjo levico". Vstopnice za spremljanje pogovora v živo so že pošle, je pa še možno kupiti dostop do pogovora preko spleta.