Slovenija 12.10.2021 22:46

V Portorožu odprli 24. Festival slovenskega filma

Portorož, 12. oktobra - V portoroškem avditoriju so nocoj s podelitvijo Badjurove nagrade za življenjsko delo Emiliji Soklič in projekcijo filma Inventura režiserja Darka Sinka slovesno odprli že 24. Festival slovenskega filma (FSF) Portorož. Govorci so ob tem izpostavili tako razcvet slovenske filmske produkcije kot finančne težave slovenskega filma.

Portorož. Avditorij Portorož. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Avditorij Portorož.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ocenila, da je letošnje leto za slovenski film lepo leto. Letos je na FSF kar pet celovečernih igranih filmov, ki jih je sofinanciral filmski center, ta pa je sofinanciral tudi pretežni del filmov v tekmovalnem programu festivala. "Film se je osvobodil težav, s katerimi se je soočal," je dodala.

Ob tem je Bučarjeva izrazila željo, da bi odločevalci sledili evropski praksi ter področje filma in avdiovizualnega ustvarjanja postavili med "ključne prioritete naše prihodnosti".

Bučarjeva je v imenu Slovenskega filmskega centra prejela tudi zahvalo predsednika republike Boruta Pahorja za spodbujanje razvoja slovenske filmske produkcije in ustvarjalnosti na filmskem in avdiovizualnem področju. Kot je poudaril predsednik Pahor, filmska in avdiovizualna dejavnost danes veljata "za enega najmočnejših generatorjev zaposlovanja, inovativnosti, ustvarjalnosti, umetniške odličnosti in gospodarske rasti".

Tako je tudi sam poudaril, da je treba slediti sklepu odbora DZ za kulturo iz novembra 2018, ki je tedaj pozval ministrstvo za kulturo, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot je bilo predvideno v nacionalnem programu za kulturo iz leta 2017.

Badjurovo nagrado za življenjsko delo so podelili Emiliji Soklič, ki je kot prva vodja tehničnega oddelka Triglav filma zaorala ledino v tipično moškem poklicu, med drugim pa je sodelovala pri nastanku prvega igranega slovenskega celovečerca Na svoji zemlji. "Slovenska filmska zgodovina bi bila brez prispevka gospe Emilije Soklič, ki je s požrtvovalnim delom zagotavljala vso potrebno tehnično podporo prvim produkcijskim korakom, bistveno skromnejša," izhaja iz utemeljitve nagrade.

Direktor FSF Portorož Bojan Labović pa je izpostavil presežke letošnjega festivala, na katerem je 54 tekmovalnih filmov, o katerih bosta presojali dve strokovni žiriji. Novost je tudi podelitev naziva Prijatelj slovenskega filma, ki ga bo festival vsako leto podelil znanemu filmskemu ustvarjalcu, ki je tako ali drugače povezan s slovenskim filmom in slovenskim občinstvom. Letos je to postal srbski režiser Slobodan Šijan.

Letos so po besedah Labovića uvedli tudi filmski evro, s katerim bodo omogočili bivanje za vse dni festivala skoraj 70 študentom Akademije za gledališče, radio, film in televizije in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.