Slovenija 14.10.2021 10:19

Festival Kinotrip s filmi po izboru mladih

Ljubljana, 14. oktobra - V Kinodvoru se drevi začenja 6. mednarodni filmski festival Kinotrip - mladi za mlade. Ponudil bo šest raznolikih celovečernih filmov s spremljevalnim dogajanjem, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba. Odprl ga bo film Življenje brez Sare Amat v režiji Laure Jou. Festival se bo zaključil v soboto.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program festivala je pripravila ekipa sedmih srednješolcev, članov 6. Kinotripovega filmskega kluba, ki o svojem izboru pravi: "Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov. Filmi obravnavajo različne tematike in so si na sploh zelo raznoliki - od dokumentarnih aktivističnih filmov pa do klasik o lepoti življenja, zato smo prepričani, da bo na letošnjem festivalu vsak odkril nekaj zase."

Festival bo uvedel dolgo pričakovani zadnji film večkrat nagrajene režiserke Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always, 2020), ki bo gledalce popeljal v intimno pripoved o dekliškem pogumu, zaupanju in solidarnosti. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Življenje brez Sare Amat (La vida sense la Sara Amat, 2019), ki prinaša čutno zgodbo o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. Projekciji bo po spletu sledil pogovor z režiserko filma Lauro Jou.

Petek bo obarvan z udarnejšimi ritmi. Najprej bo na sporedu dokumentarni film Dragi otroci prihodnosti (Dear Future Children, 2021) Franza Böhma z zgodbami treh mladih aktivistk, ki so svoje življenje posvetile boljšemu jutri. Sledil bo film Slalom (Slalom, 2020) Charlene Favier z napeto zgodbo o zmagoslavju in s preizpraševanjem meja v svetu vrhunskega mladinskega športa.

Sobotno filmsko potovanje se bo začelo v Italiji z dokumentarnim filmom Futura (Futura, 2021) Pietra Marcella, Francesca Munzija in Alice Rohrwacher, ki izriše poteze mlade generacije in skozi njene oči prikaže, kako je biti mlad. Festivalsko dogajanje bomo sklenili s filmom Harold in Maude (Harold and Maude, 1971) Hala Ashbyja, kultno klasiko in eno najbolj nenavadnih romanc v zgodovini filma.

Ob že omenjenem pogovoru z režiserko Lauro Jou bo Kinotrip ponudil še nekaj pogovorov z režiserji in režiserkami, ki pa jih bodo sproti najavljali na spletni strani Kinodvora, piše v sporočilu za javnost.

Letošnja novost v spremljevalnem programu je podkast Kinotripanje. "Pred mikrofonom se bodo znašli različni gosti in skupaj s Kinotripovci tripali na filme, kino in druge aktualne teme, ki trenutno navdihujejo mlade. Sveže in ušesom prijetno zašiljene epizode bodo ponudile tudi vpogled v festivalsko zakulisje," so zapisali v Kinodvoru. Podkastu bo mogoče v času festivala prisluhniti na Kinodvorovi spletni strani.

Poleg tega bo vse festivalske dni potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.