Na hitro prelistano 16.10.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. oktobra - Slovenski gledališki inštitut je izdal delo Boruta Smrekarja Ekvinokcij Marjana Kozine, Mladinska knjiga pa delo nemških umetnikov združenja Labor Ateliergemeinschaft Jaz sem taka, ti si tak. Pri založbi Miš je izšla nova izdaja pesniške zbirke Vrtiljak Toneta Pavčka, pri Planinski zvezi Slovenije pa družinski vodnik Po poteh ljudskih pripovedi.

Ljubljana. Knjiga Dušice Kunaver in Irene Mušič Habjan z naslovom Po poteh ljudskih pripovedi. Foto: Planinska založba Slovenije

Ljubljana.
Knjiga Dušice Kunaver in Irene Mušič Habjan z naslovom Po poteh ljudskih pripovedi.
Foto: Planinska založba Slovenije

Ljubljana. Knjiga Boruta Smrekarja z naslovom Ekvinokcij Marjana Kozine. Foto: Slovenski gledališki inštitut (Slogi)

Ljubljana.
Knjiga Boruta Smrekarja z naslovom Ekvinokcij Marjana Kozine.
Foto: Slovenski gledališki inštitut (Slogi)

Ljubljana. Knjiga z naslovom Jaz sem taka, ti si tak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Jaz sem taka, ti si tak.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Toneta Pavčka z naslovom Vrtiljak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Toneta Pavčka z naslovom Vrtiljak.
Foto: STA

EKVINOKCIJ MARJANA KOZINE - TEORETSKO DELO O PRIZNANI OPERI

Ekvinokcij je med največkrat izvajanimi in tudi v tujini uspelimi slovenskimi operami, a obenem nima dokončne oblike, saj jo je avtor, pozneje pa tudi njeni interpreti, pogosto spreminjali. Borut Smrekar se ji približuje z različnih smeri. Analizira njeno genezo, vsebinsko in formalno podobo ter zagovarja stališče, da je Ekvinokcij najboljša slovenska opera vseh časov, so zapisali na Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi).

"Ekvinokcij Marjana Kozine je nesporno funkcionalno uspešna opera, kar se je do sedaj potrdilo še ob vsaki uprizoritvi. Libreto temelji na dramskem tekstu, vendar je oblikovan skladno z zahtevami glasbenega gledališča. Obsega za opero primerne prizore in nudi glasbi dovolj možnosti izraza. Glasba je kakovostna in izrazno močna," je o operi zapisal Smrekar.

Borut Smrekar se je po študiju prava, klavirja pri Dubravki Tomšič Srebotnjak in dirigiranja pri Antonu Nanutu izpopolnjeval na Dunaju. Magistriral je na temo Vodenje zbora, doktoriral pa s temo Problem retuš orkestrskega zvoka Beethovnovih simfonij. Bil je med ustanovitelji Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Po poučevanju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je bil več let ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, bil je tudi umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije. Nastopal je z različnimi orkestri in zbori doma in tujini ter sodeloval v žirijah mednarodnih pevskih tekmovanj. Prevedel je več opernih libretov in redigiral partituro opere Ekvinokcij Marjana Kozine.

JAZ SEM TAKA, TI SI TAK - KNJIGA NEMŠKIH UMETNIKOV O IZJEMNOSTI VSAKEGA POSAMEZNIKA

Knjiga Jaz sem taka, ti si tak se ukvarja s fenomenom normalnosti. V njej so slike, stripi, fotografije ter domislice in zgodbe, ki spodbudijo k opazovanju na nov, drugačen način. "Knjiga nas opogumlja, da smo taki, kakršni pač smo, in da tudi drugim dovolimo biti to, kar so - normalni, ampak vseeno samosvoji," so zapisali pri založbi.

Knjigo so ustvarili priznani nemški umetniki Anke Kuhl, Alexandra Maxeiner, Jorg Muhle, Moni Port, Natascha Vlahović, Philip Waechter ter Zuni in Kirsten von Zubinski, povezani v združenje Labor Ateliergemeinschaft. Med drugim je bila nominirana za nagrado deutscher jugendliteraturpreis 2018. Knjigo je prevedla Anja Golob.

VRTILJAK - NOVA IZDAJA PAVČKOVE ZBIRKE S PODOBAMI IGORJA ŠINKOVCA

Pri založbi Miš so se odločili za novo izdajo pesniške zbirke Vrtiljak Toneta Pavčka, ki je prvič izšla leta 1965 z ilustracijami Štefana Planinca. V tokratni izdaji z likovno podobo Igorja Šinkovca so prvotno avtorjevo spremno besedo nadomestili s spremno besedo njegove hčere Saše Pavček, ki je v svojem besedilu ne le zelo osebna, pač pa tudi zelo navdihujoča, so zapisali pri založbi.

Pavčkova pesniška knjiga je tematsko raznolika, ustavi se ob prvem šolskem dnevu, ob različnih poklicih, pa ob prvem zobu, ki postane družinska velesenzacija, popiše sončen sprehod v Tivoli, nam predstavi pogumno Lenko, deklico, ki zna že sama k babici (in nazaj), preizkuša različne besede, tudi tako puščobne, kot so čistoča, tihobodi in hitrospat.

PO POTEH LJUDSKIH PRIPOVEDI - DRUŽINSKI VODNIK, KI NA IZLETE POPELJE S POMOČJO PRAVLJIC

Družinski vodnik, ki prinaša 30 izletov ob bregovih Save, podaja zanimive odgovore na vprašanja, kot so, kdo je zgradil tako velike gore - velikani, kdo povzroča potrese - zmaji, kdo je napolnil Blejsko jezero - vile. Vodnik je nastal na pobudo urednika Planinskega vestnika in Planinske založbe Vladimirja Habjana. Jagodni izbor ljudskih pripovedi za vodnik je naredila poznavalka ljudskega izročila Dušica Kunaver.

Po njenih besedah "knjiga v današnji čas prinaša spomin na stoletja, ko so v bližini naših vasi živela skrivnostna starodavna bitja. Iz bližnjega gozda je bilo slišati milo petje gozdnih vil, v gorah so živeli škrati, v tolmunu vaškega potoka je živel povodni mož, v grmenju nevihte je bilo slišati glasove divje jage ... Gorata in bajno lepa gorenjska dežela je bila nekdaj polna teh davnih bajnih bitij. Velike gore so zgradili velikani, Blejsko jezero so napolnile vile, skalovite in prepadne triglavske gore je razril Zlatorog s svojimi zlatimi rogovi ..."

Izleti in ture so opisani na enak način: v uvodu so na kratko predstavljeni cilj, značilnosti poti in morebitne zanimivosti. Opise planinskih izletov je pripravila Irena Mušič Habjan, z ilustracijami jih je obogatil Jernej Myint.