Slovenija 14.10.2021 11:42

Slovenski filmi odslej na voljo na novi platformi videa na zahtevo

Ljubljana, 14. oktobra - ZKP RTV Slovenija je s Slovenskim filmskim centrom in z neodvisnimi producenti vzpostavila slovensko in angleško različico Filmoteke. Z novo platformo videa na zahtevo želijo gledalcem omogočiti izbor domačih filmskih naslovov. Trenutno je dostopnih 50 naslovov: največje slovenske klasike, sodobni in na mednarodnih festivalih nagrajeni filmi.

Ljubljana. Vodja založniške dejavnosti pri ZKP Mojca Menart. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja založniške dejavnosti pri ZKP Mojca Menart.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili na Založbi kakovostnih programov (ZKP) RTV Slovenija, imajo večletne izkušnje z digitalno distribucijo vsebin, tudi z lanskega Festivala slovenskega filma, ki je zaradi pandemije potekal tudi na daljavo na ZKP RTV Slovenija video platformi.

Nova platforma videa na zahtevo je nadgradnja spletne trgovine ZKP RTV Slovenija ter prenovljenega RTV portala, po novem imenovanega RTV 365 z videom na zahtevo. Filme po izboru urednika Filmoteke Urbana Tarmana je mogoče najeti za 14 dni ali za eno leto, so sporočili iz založbe.

"Prizadevali si bomo, da bo v Filmoteki dostopnih čim več del vseh dolžin in zvrsti skupaj z mednarodnimi koprodukcijami s slovensko udeležbo, uspešnicami in festivalskimi nagrajenci, skladno s časovnimi okni, kot jih bodo določili producenti. V Filmoteki sta že dostopni uspešnici Gremo mi po svoje in Petelinji zajtrk, pa tudi nagrajenci uglednih mednarodnih festivalov, kot sta prvenec Jana Cvitkoviča Kruh in mleko in Nočno življenje Damjana Kozoleta," so Tarmanove besede povzeli na MMC RTV Slovenija.

Knjižnica ne deluje po sistemu naročnine, pač pa se je treba odločiti za možnost najema filmov po posameznih naslovih. Pri tem obstajata dve možnosti: najem filma za 14 dni, za katerega bo treba odšteti 2,90 evra, najem za celo leto pa bo stal 5,90 evra, piše MMC.

Zahteven del projekta je bilo pridobivanje pravic za filme, saj je treba te urediti z vsakim producentom posebej, v primeru filmov, starejših od leta 1994, pa s Slovenskim filmskim centrom kot upravljavcem filmskih pravic. "Kar nekaj mesecev smo se z že tremi partnerji, s pomočjo katerih smo lahko tudi kandidirali na razpisu, dogovarjali o cenovni politiki Filmoteke, obdobjih najema, pogodbenih pogojih. Praviloma torej v dialog vstopata dva partnerja - ZKP kot lastnik, upravljavec portala, in imetnik pravic za digitalno distribucijo. Največkrat je to producent filma, lahko pa bi bil tudi distributer ali filmski festival," je za MMC RTV Slovenija pojasnila vodja založniške dejavnosti pri ZKP Mojca Menart.